Åsa Molin: Konsten att inte tappa andlig klarsyn

Bländade av bibelcitat och ett kristet språkbruk som sakta förvrängs mister de sin andliga klarsyn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

”Va? Har du inte sett den än! Det är en otroligt bra serie!” sa min väninna med de gröna ögonen.

”Men den verkar så läskigt skrämmande” invände jag.

”Ja, det är den, men du måste se den, eller åtminstone läsa boken”

En bok, bra, tänkte jag, då kan jag ta in i lagom doser och skapa mina egna bilder i huvudet. Berättelsen utspelar sig i framtiden. Det som förut var USA har förvandlats till Gilead, en monoteokrati, en bibelstyrd diktatur. Eftersom nativiteten har gått ner drastiskt har speciella fertilitetslagar införts. Kvinnor som inte är sterila tilldelas en Anförare och en Hustru, själva är de Tjänarinnor vars enda uppgift är att förse paret med ett barn.

Revolutionen gick snabbt, över en natt förlorade kvinnorna sina tillgångar, sina jobb och rättigheter. Allt motiveras med stöd av det akuta läget, människosläktet måste ju överleva, och principer hämtade från Bibeln, Jakob fick ju till exempel barn med tjänarinnor som ”tillföll” hans fru.

På omskolningscentret för tjänarinnorna citeras bergspredikan. ”Saliga äro de saktmodiga, saliga äro de tysta”. Huvudpersonen, Offred, vet att det är något som inte stämmer i den versionen av saligprisningarna, men hon kan inte kolla upp det eftersom det är förbjudet för kvinnor att läsa.

Den nya ordningen innebär förbud mot pornografi, abort och promiskuitet, och från början är det många av de kristna som inte kan urskilja faran. Bländade av bibelcitat och ett kristet språkbruk som sakta förvrängs mister de sin andliga klarsyn. Men samtidigt är det de små kristna grupp-gemenskaperna som gör starkast och segast motstånd mot regimen; baptister, kväkare och katoliker. Det är de som vågar ta risker för att rädda liv, det är de som flyktingar söker upp, det är de som bildar underjordiska rörelser.

Andlig klarsyn, vad är det? Jesus pratar i söndagens text om två områden vi ska vara uppmärksamma på när vi urskiljer och bedömer de som säger sig gå Guds ärenden, vare sig det är i kyrkan, i politiken eller familjen. För det första – vad ger det för frukt? Och för det andra – kan vi se en integritet mellan ord och handling?

Det här med frukt är lite trixigt. Vi är snabba med att göra utvärderingar och fylla i formulär på härsan och tvärsan, men då är det ofta den konsumerade produkten vi mäter, inte den mognade frukten. Och i Guds rike är det två helt olika saker. Integritet handlar om att leva som man lär, men också om att medlet och målet står i samklang med varandra, att fred är vägen till fred, att kärlek är vägen till kärlek. Det är när invånarna i Gilead tappar detta ur sikte som den andliga klarsynen blir suddig.

Läs helgens bibeltexter | Att se klart i anden

Fotnot: Boken heter ”Tjänarinnans berättelse” och skrevs av Margaret Atwood 1985.

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat