Bli en åsna för Jesus!

På samma sätt som Jesus red in i Jerusalem vill han rida in vår vardag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Har du någonsin letat runt i hela huset efter hemnycklarna? Stressad och försenad till ett möte, din arbetsplats eller för att hämta barnen på dagis rivit runt på alla möjliga och omöjliga ställen för att hitta din mobiltelefon? För att sedan upptäcka att du hade den i fickan hela tiden eller att nycklarna hängde där de alltid hänger?

Ju mer och längre man letar desto svårare kan det vara att se det man letar efter även när det ligger framför ögonen.

I söndags firade vi första advent. Advent betyder ankomst. Vi firar det för att påminna oss om att vi närmar oss tiden för Jesu födelse för 2 000 år sedan och allt vad det innebär för oss och för världen.

I Matteus evangelium kapitel 21 läste man i kyrkor runt om i världen den välkända texten om hur Jesus red in på en åsna i Jerusalem. Många firade Messias när han kom inridande, en del tog av sig sina mantlar och la på vägen. Andra tog palmblad och höll upp där han red fram. Men medan Jesus Guds son red in mitt framför deras ögon frågade en del som såg det: ”Vem är han?”

Till saken hör att de i 700 år hade läst i Jesaja bok om att just detta skulle ske, alla visste om det. Men när det väl hände var det som att det kom för nära. Inte kunde väl ankomsten av världens Frälsare vara här mitt framför deras ögon? Precis som när vi letat igenom hela huset efter våra nycklar och till slut hittar dem på den plats vi missat därför att det var för enkelt.

I en värld som känns mer komplicerad för varje vecka som går kan det vara svårt att veta hur det ens ska gå att hitta en lösning. Vem ska lösa krigen i Syrien­, utmaningen med alla flyktingar och integrationen? Vem ska lösa spänningarna i öst som medierna rapporterar om? Hur ska man förhålla sig till Brexit och nya presidenter? Det är enkelt att bli modlös och passiv.

På Jesu tid väntade man på en kung, en som kunde komma och samla hela världen bakom sig och ställa allt till rätta. I stället red det in en enkel son från Nasaret. Han var Gud som blev människa. Så vanlig att många missade att han var den de väntade på. Han var mitt framför deras ögon, ändå kunde de inte se honom.

Jesus kom och gav mod och kraft till oss var och en att göra en skillnad i vår värld, i våra liv. Min övertygelse är att på samma sätt som Jesus red in i Jerusalem på en åsna vill han rida på våra hjärtan. In i vår vardag, till det som är vår värld. Dit kan vi bära med oss honom, den som många väntar på utan att veta att det är Jesus de behöver eller är den som de egentligen letar efter.

Jag behöver inte ha svaret på hur allt ska ordna sig i världen. Jag behöver bara bli en åsna för Jesus. En som bär med sig honom som är svaret på hela världens längtan. Och varje gång jag leds in i situationer som kan kännas mig övermäktiga kan jag påminna mig själv om att det handlar inte om åsnan, utan om honom som färdas på den.