Dela din glädje på rätt sätt

Semesterskrävlaren är vanligt förekommande i dessa tider.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det är svårt idag att inte råka tjuvlyssna på folks privata mobilsamtal. Ibland ertappar jag mig själv med att sitta i en tågkupé och tala i mobilen som om jag var ensam hemma, och andra gör samma sak. Vi avslöjar mycket om oss för omvärlden på det sättet, kanske alltför mycket.

Häromdagen i en tågkupé satt en man och skröt utförligt om sin nya villaaltan. Han beskrev exakt i kvadratmeter hur enormt stor den var, hur lite han hade behövt betala de östeuropeiska hantverkarna, och så vidare. Kroppsspråket utstrålade ren och oblandad självbelåtenhet och vi runtomkring blev rätt så beklämda.

”Han kunde tänka lite på oss som aldrig kommer att få råd med någon altan eller ens ett hus”, mumlade en kvinna när skrytmånsen hade stigit av.

Förnöjsamhet är en dygd, men i den stunden hade jag svårt att känna att hon skulle bli gladare om hon var nöjd med det lilla hon hade, vad det nu kunde vara. Tvärtom – hon hade rätt. Det är viktigt att tänka på den som inget har, innan man skryter vitt och brett med sina ägodelar eller dyra upplevelser.

Semesterskrävlaren är vanligt förekommande i dessa tider. På Facebook eller i mobilen på tåget ser han till att berätta alla detaljer om familjens dyra spännande sommarlovsresa till någon avlägsen plats med fantastiska stränder och tjänstvilliga infödda. Meningen med det hela är inte att dela sin glädje utan att andra ska bli avundsjuka.

”Tänk om han hade bjudit in kompisen han pratade med till fest på den där altanen i stället”, fortsatte den betrycka kvinnan på tåget. ”Då skulle han troligen få ett roligare liv själv.”

Faktiskt. Det är något sorgligt med en person som sitter ensam på sin jättealtan och skrävlar om den i mobilen i stället för att bjuda in. Bakom skrytets fasader finns ibland en osäker och ensam människa, men inte alltid. Ibland handlar det bara om ren skär lust att trycka till andra, men oftast kanske om ren tanklöshet. Jag är så upptagen med att förevisa min egen lycka att jag glömmer min nästa.

Förnöjsamhet, som sagt, är en dygd medan avund är en synd, så fresta inte din nästa till avund.

Att lägga upp bild på bild från sommarhuset på facebook kan ske av ren god vilja, man vill uppriktigt dela sin glädje över morgondopp och frukost i solgasset på farstutrappen. I den virtuella vänkretsen finns dock säkerligen någon som med blödande hjärta längtar förgäves efter en aldrig så liten sommarstuga, så det rätta sättet att dela glädje kan vara att någon av dessa under en tid får låna ditt hus.