- Det är inte så lätt att stå där framme

Det är ett stort steg att börja predika inför andra och Emelie Svallin och Daniel Stenback gör det med viss nervositet. Samtidigt känner de att de växer som kristna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor


Det var i somras som pastor Roland Hellsten tog kontakt med Daniel Stenback och Emelie Svallin för att bjuda in dem till predikantskolan. Emelie har i flera års tid haft en längtan efter att göra något liknande, men kände sig ändå inte riktigt mogen.

- Spontant blev jag väldigt rädd. Jag sa till Roland att jag inte vågade. Men nu har jag ändå kastat mig ut, eftersom jag vill göra det. Men jag känner mig väldigt liten, säger hon.

Daniel har lite erfarenhet av att predika, och ser skolan som en chans att lära sig mer av en framstående förkunnare som Roland Hellsten.

- Man lär sig genom att praktisera. Gör man fel får man kritik, men kritiken framförs på ett väldigt kärleksfullt sätt. Och det är bra, för man känner sig väldigt utsatt i början, säger han.

Emelie har hittills hållit en predikan inför klassen.

- Innan jag skulle gå upp så tänkte jag: "Hur ska det här gå?" Men det är en familjär stämning där man får uppmuntrande blickar, så det gick bra, säger hon.

I predikantskolan betonas hur viktigt det är att gå grundligt in i texten. Båda har insett att de behöver lära sig mer om Bibeln.

- Inför min predikan bad jag mycket, och vad jag skulle säga kom till mig kvällen innan. Den helige Ande var nog verksam där, säger Emelie.


När de själva fått chansen att predika har de också förstått vilken utmaning det är för pastorer och präster som ska göra det varje söndag.

- Det är inte så lätt att stå där framme. Och att kunna förmedla något är verkligen en gåva, säger Daniel.

Än så länge har de inte hunnit med en så stor del av utbildningen, men Daniel har blivit inspirerad att fortsätta.

- I början tänker man: "Oj, vad svårt detta är." Men har man gjort det en eller två gånger, och man känner att det faktiskt går bra, så ger det mersmak. Guds ord är så rikt, och att få förmedla det till andra människor, det gör att man växer, säger han.

Lilla Erstagården