Det kommer alltid att skava

Utan konflikter­ kan vi inte lära oss att älska och förlåta.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Kommer ni ihåg tv-programmet Kärlekskoden som gick på SVT för flera år sedan? Genom vetenskapliga tester skulle två singlar hitta den perfekta partnern. Frågan är bara om det finns en sådan?

Samma år som jag såg Kärlekskoden på tv läste jag en engelsk artikel på nätet med titeln ”Man gifter sig alltid med fel person”. Tyvärr minns jag inte vem författaren var, bara att han eller hon hade infogat ett citat av den kände teologen Stanley Hauerwas. När jag nu googlar märker jag att det finns en hel uppsjö av engelska artiklar på temat, och alla citerar de Hauerwas.

Som pastor håller jag ofta i vigselgudstjänster. Artikelns insikter har ofta varit stommen i vigseltalet. Gästerna brukar antingen fnissa eller se något skrämda ut när jag i inledningen av talet sagt ”man gifter sig alltid med fel person”. Hauerwas menar att tron på den rätte är en skadlig tanke. Även den som tror sig ha hittat den rätte kommer till sist att inse att hon gift sig med en främling.

Många menar att nätdejtingen har gjort folk kräsna, utbudet är enormt. Annat var det förr då man var tvungen att hitta någon i samma trakt eller by. Men nu finns hela världens singlar en knapptryckning bort genom den globala dejtingappen Tinder.

Varje människa är främling och ett mysterium. Det har jag betonat på både begravningar och vigslar. Jag har då ibland citerat en sång av Kristina Bergwall med titeln Alltid mer: ”Du är alltid vackrare än jag ser, jag kan bara ana djupet i ditt sår, vad jag än förväntar är du alltid mer, inom dig finns rum jag inte når. (…) Det bor alltid mer i en människa än vad hon själv kan tala om med ord.”

Vi är främlingar för varandra. Och vi är pusselbitar som inte passar någonstans. Det kommer alltid att skava. Den som letar efter en själsfrände kommer att leta förgäves. Och den som tror sig ha hittat någon kommer snart att inse att hon tagit miste. Detsamma gäller för den som jagar efter den perfekta församlingen. Utmaningen ligger inte i att hitta rätt, utmaningen ligger i att lära sig att älska främlingen vid sin sida.

Äktenskapet och församlingen är en skola för kärleken. Och utan konflikter kan vi inte lära oss att älska och förlåta. Dock blir det överkurs om konflikterna innefattar våld och övergrepp. Då gör man alltid rätt i att lämna. För sin nästas skull, så att hon inte ökar sin skuld inför Gud genom att slå och förtrycka.

Eftersom vi är syndare kommer det alltid att skava. Därför gifter man sig alltid med fel person och man går alltid med i fel församling. Men när man säger sitt ja till varandra blir det ändå alltid rätt (kom dock ihåg brasklappen om våld och övergrepp).

Trofasthet är en fruktbar jord för kärleken. Detsamma gäller för församlingslivet. Den som accepterat att man är inkompatibel pusselbit men ändå överlåter sig är alltid med i rätt församling.