Dogge Doggelito: Klimatfrågan är den enskilt viktigaste

Vi kanske ska använda vår ilska till att göra mer för miljön själva?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Under de allra senaste dagarna, när vi har fått snö igen, har jag tänkt på flyttfåglarna som inte flyttade. Jag såg på TV att många flyttfåglar stannat kvar på grund av den milda vintern, som varit hittills. Eftersom jag är djurvän undrar jag hur de har det nu? Är de förvånade, har de flyttat i alla fall, eller klarar de sig i snöfallet?

Klimatförändringarna har orsakat många problem för det vilda djurlivet. Jag tänker på isbjörnarna som håller på att svälta ihjäl vid Arktis. Jag hörde att fotograferna grät när de filmade dem. Ju mer jag förstår av den kris vår jord befinner sig i, ju mer vill jag engagera mig.

Man kan exempel bli isbjörnsfadder och skicka pengar till Världsnaturfonden. Om vi inte griper in, kommer isbjörnarna att dö ut.

Klimatfrågan är den enskilt viktigaste frågan just nu. Alla kan vi göra något. Om det hela fortsätter som nu, kommer naturens förändringar leda till att jordens resurser tryter allt mer. Det kommer att orsaka fler krig och konflikter.

I Sverige upprörs vi över Trumps ovilja att göra något för miljön, men kanske ska vi använda vår ilska till att göra mer själva? Det finns mycket vi kan göra, och de flesta av oss vet vad vi borde göra.

Vi borde äta mindre kött, minska på flygandet och bilåkningen. Vi kan sluta slösa med vatten och äta mer rent och ekologiskt. Vi tillhör de rika, och därför måste vi också vara kloka. Annars blir det de som redan är fattiga som får ta konsekvenserna. Kanske kan vår irritation över Donald Trump få oss att vakna upp och ta klimatansvar i våra egna liv. Det skulle ge oss alla en ljusare framtid. Alternativet, med en jord som fortsätter mot förstörelse är skrämmande.

Vår lilla blå planet är unik i Universum. Det är knappast troligt att vi någonsin hittar en bättre planet att leva på. Därför måste vi skydda och vårda vår himlakropp. Utan den har vi inget liv! Vi ¨måste helt enkelt älska jorden, vårt hem, Guds skapelse! Det är en stor synd att låta detta vackra mirakel förstöras.

Vi sitter alla i samma båt, en rund, liten blå båt, som svävar i rymden. Vi borde vårda denna gåva, som om den vore vår egen kropp, eftersom våra liv beror på den. Framtiden är ett frö i hjärtat, säger Hopiindianerna. Så välj att vårda det där fröet i dag. Dina val betyder något. Kärlek är en praktik och tiden är nu.