Eli Göndör: Sverige är inte rasistiskt

Vad som snarare går att spåra är oro över det okända.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Den som inte har något vettigt att säga kan alltid hävda att rasism är dåligt. Bifallet blir omedelbart och någon som tycker motsatsen dyker alltid upp som en bekräftelse på att det faktiskt finns rasister. Delvis tror jag det är förklaringen till att regeringen nu plöjer ner stora summor i just rasismforskning.

Snart är det lucia och säkert minns ni Åhléns kampanj med en svart pojke med ljuskrona i håret som spreds över internet. Enligt siffror från Åhléns och Expo nådde inlägget runt en miljon människor. 35 000 av dessa uttryckte sin förtjusning över bilden på olika sätt. 161 skrev fruktansvärda saker och hatade den med full kraft. Enligt Expo var några av dessa 161 samma personer med flera konton. Det betyder att 965 000 personer antingen inte brydde sig eller valde att hålla sina åsikter för sig själva. Naturligtvis borde det vara mest intressant att få veta vad just de tysta 965 000 tycker. Men det hade ingen tid att bekymra sig över.

Några politiker spred självporträtt med ljuskrona på huvudet som för att göra en modig normkritisk manifestation mot rasism. Pressen och Åhléns valde att lyfta fram de 161 och Åhléns deklarerade tappert att ”Vi står stadigt fast i våra värderingar och ställningstaganden och vi kommer fortsätta göra reklam som gör skillnad.” ”Reklam som gör skillnad.” Vad betyder det? Ska vi räkna med att i år överrumplas av en julgran formad till ett muslimskt böneutropstorn?

En rak röd banan skulle sannolikt ge ungefär samma resultat som en svart Lucia. Det finns alltid 161 personer bland en miljon vars hjärnor kopplar annorlunda.

Jag är övertygad om att det finns rasister och nazister i Sverige. Där det förekommer är det fruktansvärt och måste bekämpas. Men Sverige är inte ett rasistiskt land. Åtminstone inte om man tittar på attitydundersökningarna. Vad som snarare går att spåra är oro över det okända och vad som upplevs som en handlingsförlamad och förvirrad regering. Det är något annat. Något mänskligt.

Regeringen är dock tydlig med att den är mot rasism. Fyra statsråd kan inte svara på enkla frågor om hur beslutet om amnesti för ensamkommande fattats och vad beslutet kan få för konsekvenser. Men de är mot rasism.

Att uppröras över att någon ger sig på en liten pojke för att han är svart är självklart för de flesta. Men den som inte hänger på när vågen börjar röra på sig riskerar att dömas hårt av dem som i upphetsning över gemenskapens stärkande självkänsla lättat från verkligheten.

Att politiker emellanåt behöver rädda sitt anseende på något sätt förstår jag. På senare tid blir det dessutom allt vanligare. Men för politiker som vill ha väljarnas förtroende är det ingen bra idé att först fatta dåliga beslut och sedan anklaga dem som kritiserar beslutet för att vara rasister. Inte ens rasismforskningen kommer att komma fram till något annat.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek