Elisabeth Sandlund: LSS kan vara KD:s räddning

Dagens opinionsredaktör menar att funktionsrättsfrågor kan spela roll i valet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Sjukvård, äldreomsorg, integration, familjepolitik – KD-ledaren Ebba Busch Thor bockade av kärnfråga efter kärnfråga i sitt brandtal till de församlade kommun- och landstingspolitikerna. Och att döma av applådernas styrka och längd är de med på det valrörelsetåg som sätter upp farten mer och mer för varje dag som går.

Ett särskilt avsnitt ägnade Ebba Busch Thor åt funktionsrättsfrågorna med en gripande berättelse om sitt besök i en familj med ett barn med svåra funktionsnedsättningar där föräldrarna går på knäna efter att ha nekats assistans. Det är ännu ett tecken på att förhoppningen som uttrycktes i rubriken till Dagens ledare 23 februari, ”Funktionsrätten tar plats i valrörelsen” faktiskt kan komma att infrias.

Många berörda

Att KD tar strid mot nedskärningarna av LSS och för förbättringar av stödet till människor med funktionsnedsättningar är inte tillräckligt vare sig för att rädda partiet kvar i riksdagen eller för att få till stånd ett regeringsskifte. Men det kan bli en bidragande faktor. För, som jag påpekade i ledaren, vi är många fler än vad man ibland tror som är direkt eller indirekt berörda. Och ännu fler som utan att ha egna erfarenheter ändå upprörs över den orättfärdighet det innebär att låta besparingar gå ut över de människor i samhället som allra mest behöver dess omsorg.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar