Får jag som pensionär lov att vara tacksam över Sverige?

Får man lov att säga att jag är tacksam över att vara pensionär just här, i Sverige?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Hon bär en mörkblå, mönstrad huvudduk, lila jacka och och en svart kjol med stora, röda blommor. På fötterna har hon ett par diskret ljusblåa badtofflor, men sockorna tar revansch: de är knallröda med vita ränder.

Hon syns i varje fall, kvinnan som jag möter i ett slumområde i Rumäniens huvudstad Bukarest. Kläderna är förmodligen skänkta av någon välgörenhetsorganisation. Inte perfekt matchade, kanske, men de fyller sin funktion. Och de lyser upp en miljö som är hopplöst grå och trist.

Åldern på kvinnan är svår att bestämma, men kroppen är lite böjd och ansiktet fårat av ett hårt liv. Runt 70 är en hyfsad gissning, tror jag. Kanske 75. Då är vi jämnåriga.

Tyvärr kan vi bara kommunicera med blickar och gester, så jag kan inte fråga.

Jag kommer dit tillsammans med ett team från organisationen Liv&Ljus, som far runt till utsatta områden i staden med en minibuss fylld med förnödenheter. Detta är första steget i ett socialt program, som syftar till långsiktig upprättelse.

Den gamla kvinnan och andra hemlösa håller till i ett övergivet hus, som en gång varit arbetarbostäder. Numer är byggnaden bara ett skal, plundrat på inredning och dörrar och fönster. Inget vatten. Inget avlopp. Barnen leker på gården bland stora högar av sopor.

Kvinnan i de färggranna kläderna kommer ut till bussen tillsammans med några mammor med barn och ett par unga killar. Hon får med sig bröd och yoghurt. Hon ler tacksamt mot mig som inte bidragit med något, utom min förvåning över hur människor har det, mitt i Europa.

Efter utflykten i en annan verklighet kommer jag hem till Sverige, till en bra bostad med ett välfyllt kylskåp. Jag har en livsmedelsbutik inom räckhåll, jag har råd att handla där, och jag har tillgång till en vårdcentral och ett apotek där jag inte behöver ruinera mig för att få hjälp.

Jag läser i tidningen att skatten ska sänkas och bostadstillägget höjas för pensionärer. Äldre svenskar ska alltså få det bättre.

Med all respekt för att det finns pensionärer i vårt land som lever med små marginaler; jag tror att vi äldre i Sverige har rätt många skäl att vara tacksamma.

Frågan är om man får lov att uttrycka lite tacksamhet utan att betraktas som en ovälkommen broms på kravmaskinen. Men jag kan inte släppa bilden av den gamla kvinnan i slummen, hon med bröd och yoghurt i famnen och glädjeblänk i blicken.

Så jag tar risken och säger som det är. Jag är tacksam att jag är pensionär just här, i Sverige.