Femte budet utan undantag, eller?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor Jag blir alltid lika förundrad när kristna tar dödsstraffet i försvar. Eller än värre, är pådrivan-de för att människor ska avrättas. Så vitt jag vet innehåller femte budet inte något undantag. Eller är det bara jag som har missat något?
På sidorna 4-5 i dagens tidning diskuteras dödsstraffet. Avrättningen av Saddam Hussein har fört upp ämnet högt på dagordningen och FN:s nye generalsekreterare - en kristen sydkorean - är redan i blåsväder efter en dag på jobbet. Han vägrar ta avstånd från dödsstraff.
Och kristenheten är uppenbart inte överens. Intervjuerna med de båda teologerna Sigfrid Deminger och Stefan Gustavsson visar hur olika man kan se på frågan - trots att man läser samma bibel.
I morgon får ni möta ytterligare en vinkel på dödsstraffet. Den unge förläggaren Joel Sjöberg for till USA och samtalade med dödsdömda i ett fängelse i Oklahoma. Hans möten blev en bok som han brukar dela ut när han är ute och talar med elever på svenska skolor. En av de dömda i fängelset visade sig senare vara oskyldig och fick stå som förebild till John Grishams senaste roman ”Den oskyldige mannen”.
Lilla Erstagården