Fler än Tintin kan bära på förlegade bilder av afrikaner

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor Han går vid sidan av vägen på den afrikanska stäppen. En lång man, insvept i ett rött skynke - och en del av massajfolket. En stav i handen och några getter strax bakom. Hettan är stark. Allt är som sig bör i min föreställningsvärld om den afrikanska folkgruppen, ända tills jag ser mobiltelefonen som han trycker mot örat.Han är inte ensam bland massajerna om att tala i mobiltelefon. I den by i västra Kenya som jag anländer till en stund senare ringer telefonerna mer eller mindre hela tiden hos den grupp män som sitter samlade under ett stort träd för att få hiv- och aidsundervisning.Familjernas hus är byggda av komockor. Lejonen river boskap i området av och till. Elektricitet är det ingen som har. Mobiltelefonerna laddar de med hjälp av bilbatterier.Jo, så är det. Mobiltelefonerna håller på att erövra Afrika. De vanliga telefonerna har kontinenten mer eller mindre hoppat över, men de mobila systemen håller nu på att revolutionera vardagslivet. Plötsligt går det att hålla kontakt med släktingarna en bit bort, utan att behöva vandra långa sträckor. Och det går att ringa till någon av grannbyarna för att få en prisjämförelse när det är dags att köpa en vara.
Det är inte bara den äventyrslystne journalisten Tintin som kan bära på gamla, cementerade och fördomsfulla bilder av afrikanerna. Seriealbumet "Tintin i Kongo" skrevs för 80 år sedan, i en tid då synen på rasism var helt annorlunda än i dag. Enligt anmälaren presenterar tecknaren svarta personer som "allmänt dumma", och han vill nu förbjuda försäljningen av albumet i Belgien.
Nej, att stoppa Tintin tror jag inte på. I så fall skulle samma sak få ske med många skrifter som publicerats genom historien. Men visst är det angeläget att fundera över vilka bilder vi än i dag bär med oss av folkgrupper som lever långt bort och i en annan kultur.När det gäller Afrika är det ofta fattigdomen, svälten, krigen, bristen på läskunnighet och sjukdomarna som hamnar på våra näthinnor. Allt det är en del av verkligheten - och något som vi alla behöver engagera oss i för att hitta en lösning på.Men det finns också helt andra bilder som är lika sanna. Exempelvis att många unga afrikaner har mycket gemensamt med unga i Europa och USA. När jag försöker kommunicera med några 8-9-åriga kenyanska pojkar om fotboll kommer engelske Manchester Unitedspelaren Wayne Rooneys namn snabbt på deras läppar. En idol för många smågrabbar också i Sverige. Ur mobiltelefonerna strömmar musik från artister som spelas också av västerländska tonåringar.
Slumområdena är en verklighet. Men strax intill ligger stora köpcentrum lika vilken galleria som helst i Stockholms innerstad. Så ser kontrasterna ut på många håll i Afrika.
Inte minst vi journalister har att fundera över om det inte är alldeles för ensidiga bilder som vi förmedlar hem till våra läsare/lyssnare/tittare i Sverige. Att bara beskriva bristerna är att hålla kvar afrikanerna där.Vill du veta vad afrikanska tonåringar lyssnar på för musik? Slå en signal på mobiltelefonen och ställ frågan. Svårare är det faktiskt inte.