Frida Park: Att bojkotta Almedalen är inte rätt svar

Att utebli från Almedalsveckan blir att lämna walkover.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

På nationaldagen för ett år sedan vaknade jag till brandlukt. Bara några hundra meter ifrån mitt hem stod ett blivande flyktingboende för ensamkommande i brand.

Efter ett inlägg jag skrev på Face­book om vikten att stå upp för medmänsklighet (utan att för den skull vara naiv) överöstes jag av rasis­tiska påhopp och tillmälen. Så till den grad att jag för en stund tappade hoppet. Hur bemöter man någon som är så förblindad av hat och rädsla att varken fakta eller argument verkar nå fram?

Sociala medier erbjuder möjligheten att blocka dem vars åsikter eller kommentarer man inte vill se. Fördelarna är uppenbara. Ingen ska behöva stå ut med kränkningar och hot. Men nackdelar finns. Om åsiktsmotståndare blockas enbart för att de hyser andra åsikter än de egna finns risken att vi till slut bara omger oss med våra likar – de som tycker och tänker och tror som vi. Skönt, ja. Men farligt. Särskilt ur ett samhällsperspektiv.

Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ gick i dagarna ut med att man bojkottar Almedalsveckan om inte arrangörerna drar in tillståndet för Nordiska­ motståndsrörelsen. Att NMR ens fick tillstånd att använda gatumark under politikerveckan har förvånat många och Region Gotland, som verkar ha sagt ja av misstag, ber nu polisen att säga nej.

Schyman, som inte har en egen dag med ett Fi-tal som ska direktsändas från scenen i Visby, har mycket lite att förlora på sitt utspel. Tvärtom är man i behov att skapa uppmärksamhet: varför inte med en bojkott gentemot en åsiktsfiende alla har gemensam?

Frågan om demokratins fiender ska få nyttja dess rättigheter för att verka för att avskaffa desamma är viktig. Men Schymans metod är fel. I Dalarna finns det två fullmäktigeledamöter från NMR invalda på mandat från SD: en i Borlänge och en i Ludvika. Jag har mycket svårt att tro att Schyman menar att goda demokrater bör bojkotta kommunfullmäktige?

Bok- och biblioteksmässan, Grand hotel eller Almedalen, tidpunkter och sammanhang må skifta, men instinkterna är desamma: en stark, ofrånkomlig vilja att distansera sig från människor, eller partier, vars misshagliga åsikter man vill undvika att förknippas med eller normalisera.

Om vi med demokratiska värden menar mångfald och öppenhet är bojkott i tid och otid av forum där det finns oliktänkande, hur osmakliga åsikter dessa än må hysa, en bekymmersam väg att slå in på. Och utfrysning har visat sig vara en usel metod att vinna gehör, debatt eller val. Inte minst för att det tenderar att väcka sympati för den utfrusne.

Hellre än att uppmana till meningslösa bojkotter har det sällan varit så avgörande att de som står upp för människovärdet fortsätter att göra så även i de forum där människor med avskyvärda åsikter förekommer.

Hat är sällan en bra grund för ett sakligt samtal. Men att inte bemöta hatet får aldrig vara ett alternativ. Jag skulle önska att fler tog debatten – i sociala medier eller Almedalen. Att utebli blir att lämna walkover.