Frida Park: Inte fel att lära sitt barn tro på Gud

Det är inte ett övergrepp att tvingas följa med till kyrkan som barn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det är inte lätt att vara förälder. Det vet varje mamma och pappa, och även vår Fader i himmelen. Det är svårt att få ungarna att göra det man vet är bäst för dem. Allt som oftast går de sin alldeles egna väg och hamnar ibland också vilse.

En stor del av föräldraskapet innebär att vara ett föredöme - på gott och ont. Barn gör som bekant sällan som man säger, men desto oftare som man gör. Vill man lära dem sunda värderingar gällande träning, sömn och vila talar handlingarna högre än orden.

För den som i snålblåst kämpat iväg med en högljutt motvillig telning till knattefotbollen gör det av flera skäl: Övertygelsen att det är bra för barnet att lära sig att oavsett känslan för stunden göra det som är nyttigt för kropp och själ. Att rörelse är livsviktigt för en livslång hälsa. Men också att de andra småttingarna i fotbollslaget räknar med att kompisen kommer och bidrar med sin förmåga, sitt leende eller i alla fall sin närvaro.

Ansvarskännande föräldrar vet att det inte duger att en regnig helgmorgon ligga kvar i sängen och strunta i att man lovat att skjutsa till bortamatchen. Eller att utebli från cupen och dra till stranden om det svenska sommarvädret råkat bli strålande. Så kämpar vi på, vi mammor och pappor, för att ge våra barn en känsla för vad som är viktigt i livet.

Av allt man vill ge sitt barn kommer en tro på Gud högst upp på listan. Enligt en stor amerikansk undersökning är en av de viktigaste faktorerna för att behålla sin barnatro att man får bibelordet förklarat för sig. Lägg till detta behovet av en livgivande gemenskap. Det finns få saker som är svårare än att försöka leva ett kristet liv på egen hand. Vi är skapade till gemenskap med honom, men också med varandra. Vi behöver varandra.

Av någon anledning har många föräldrar, i detta sekulariserade tidevarv, tappat självförtroendet alldeles när det gäller föräldrauppgiften att förmedla tro till sina barn. Trots att man i andra sammanhang vet värdet av överlåtelse, goda vanor och att vara ett föredöme, tvekar man att ta med barnen till kyrkan av rädsla att ett upplevt tvång ska ge motsatt effekt - en aversion mot tro.

Låt oss slå fast att ingen kan tvinga någon att tro. Att tvinga ett barn att uttrycka tro, till exempel att be eller ta nattvard, trots att det inte vill, är ett övergrepp. Men låt oss också slå fast att det inte är ett övergrepp att tvingas stänga av sin mobiltelefon och en söndag förmiddag följa med till en kyrka tillsammans med sin familj. Tror man det har man gått på myten om att kristen gemenskap, värderingar och tro skulle vara något skadligt.

Att tvinga ett barn att göra sådant de egentligen inte känner för, men som man som förälder är övertygad om är till barnets bästa, är inte något ont - det hör till grundläggande föräldraskap. Goda vanor ger ett gott liv. Detta oavsett om vi pratar fotbollsträning eller att följa med till kyrkan.