Unga tjejer i kyrkan möts fortfarande med överseende leenden och erbjudande om att ansvara för barnverksamheten.

Frida Park
Ledarskribent

Frida Park: Kyrkor måste våga prioritera kallelse framför kön

Kvotering är inte rätt väg. Det är att reducera personer till ett kön och det är en skymf mot kompetenta kvinnor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

På tredje plats över vilken fråga väljarna tyckte var viktigast valet 2018 kom jämställdhet. Frågans höga placering är intressant i sig, men än mer spännande är att Kristdemokraterna, som ofta fått skäll från mer liberalt håll för att ha en kvinnosyn från medeltiden, enligt Valu har högre förtroende gällande jämställdhet än såväl Liberalerna som Miljö­partiet. Bland de unga väljarna stärker KD sina positioner rejält. Givetvis spelar många faktorer in, men en av de viktigaste stavas onekligen E-b-b-a.

Utskälld som få blev den unga Ebba Busch Thor för att hon ville bli och för att hon blev partiledare varandes höggravid. Mutter, gnäll och protester hördes från många håll, inte minst knökkonservativa kretsar. Men också kyrkliga. I ärlighetens namn måste vi tillstå att det i en del kristna sammanhang kan leva kvar en inställning som säger att kvinnans plats företrädesvis är i hemmets domäner.

Läs också: Ebba Busch Thor: Jag var uträknad för att jag var gravid

 

Det är för dåligt att unga tjejer i kyrkan med ledarskapsförmåga fortfarande möts med vänligt överseende leenden och erbjudande om att ansvara för serveringslistor eller barnverksamheten. Detta i en organisation med stora behov av kompetenta människor som vill och kan engagera sig.

Detta i en organisation vars grunddokument, Bibeln, varken gör skillnad på hudfärg, härkomst eller kön: “nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus”. Ingen ska behöva tvivla på sin förmåga eller kallelse på grund av sitt kön. Därför behöver kyrkan fler ledare som vågar prioritera kallelse framför kön. Kvinnor inte bara kan. De behövs. I kyrkan och i samhället.

Det är också för dåligt att kvinnor i dag inte tillerkänns förmågan att själva kunna besluta vad som är bäst för dem och deras familj. Detta oavsett om vi pratar föräldraledighet eller karriärval. Därför behöver Sverige fler politiker som vågar utmana rådande feministiska paradigm – där kön sätts framför kompetens. Där staten över huvudet på familjerna ska bestämma vad som är bäst för dem.

Nej, kvotering är inte rätt väg. Det är att reducera personer till ett kön och det är en skymf mot kompetenta kvinnor.

Nej, inte heller de med konservativ ämbetssyn behöver bli nervösa. Men det finns i sanning många och viktiga steg som kan, och måste, tas i kyrkan för att synliggöra och bryta strukturer som ofta handlar mer om omedvetna och begränsande attityder än generell kvinnofientlighet.

Läs mer: Frida Park: Feminister bestämmer över kvinnans huvud, inte männen

 

Kristdemokraternas partiledare sprängde rätt många glastak den gången hon blev vald. För att inte tala om att hon fullkomligt krossade berg av fördomar – sådana som deklarerade att ett parti som bygger på kristna värderingar och prioriterar familjen per automatik är kvinnofientligt.

På valnatten stod det så klart. Mot alla odds blev Kristdemokraterna inte partiet som Ebbade ut. I stället fick Ebba Busch Thor säga: Vad var det jag sa. Det är henne väl unt.

Läs också: Frida Park: Sverige behöver en ny sorts feminism