Frida Park: Vet du vad dina barn gör online?

Hur många vuxna har koll på den vardag som möter barnen på nätet?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det är bara att inse. Det finns inte många likheter mellan min egen barndom och mina barns. Den verklighet de lever och rör sig i ter sig ibland som ett annat (nät-)universum. Inte konstigt att man då känner sig som ett ufo understundom.

Antagligen har föräldrar i alla tider upplevt att det har varit knepigt att hänga med, vara närvarande och insatt i det som det uppväxande släktet möter, men frågan är om det någonsin varit så svårt som nu.

1980-talets Heman, Ninja turtles och Mon chi chi har inte mycket gemensamt med det sena 2010-talets Pewdipie, Musical.ly och PokemonGo.

Dagens barn har sin verklighet online. Det är ingen­ slump att många av årets makthavare är You­tubers. Misslisibell (har ni koll på henne?) startade sin första sminkblogg som tioåring. I dag, några år senare har hon en av Sveriges största Youtube-kanaler med över 400 000 prenumeranter. Internet flödar över av unga influencers (en del i mellanstadieåldern) som dagligen fyller andra barn med budskap om vad som anses vara det senaste, coolaste, bästa.

Nej, det finns ingen anledning att bli övernostalgisk eller reaktionär och döma ut allt som skadligt eller ens skräp. Men det finns onekligen element som är det.

Gårdagens tonårsproblem möter dagens nioåringar, bokstavligt talat. Ta bara utseendefixeringen som kryper allt längre ned i åldrarna. Eftersom nioåriga flickor befinner sig i en ålder då man är än mer osäker på sin identitet än tonåringar, är trendkänslig och mer mån om att passa in riktar marknadsförare in sig på dessa med strategiskt placerad reklam om smink, klädmode och kostprodukter. Och lågstadiebarn börjar fundera på om de inte är för tjocka, har för sneda tänder eller för liten plutmun.

Hur många vuxna har koll på den vardag som möter barnen på nätet? Frågar man barnen själva säger alldeles för många att de saknar en vuxen att tala med om internet samtidigt som allt fler uppger att de utsatts för sådant som varit skrämmande eller kränkande.

Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting är överens – aldrig har så många av våra barn mått så dåligt. Barn och ungdomspsykiatrin träffar allt fler barn, ändå är köerna längre än någonsin.

Kan det ha något att göra med den svårnavigerade verklighet de befinner sig i – och detta alldeles för ofta utan en närvarande vuxen?

Uppenbarligen är det så svårt för vuxna att avgöra vad som är fake news på nätet att det nu ska inrättas en särskild, statligt finansierad plattform, som ska filtrera informationen. Hur svårt är det då inte för barn att ensamma klara av att sortera och hantera allt som dagligen sköljer över dem på deras skärmar?

Ska vi mota barns ohälsa i grind måste vuxna i högre grad finnas där för barnen. I deras verklighet. Det vill säga: online.