Gjorda för en meningsfull värld

Javisst, jag är kemi och hormoner, men de är bokstäverna i texten, inte innehållet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Svenska Dagbladet har inlett en serie artiklar om livets­ mening. Först ut (16 maj) var den begåvade skribenten Margit­ Richert. Hon börjar med en genomgång av de stora svaren på frågan. Buddhismen strävar efter själens utplåning, liberalismen efter allas frihet, socialismen det klass­lösa samhället. Kristendomen säger att vi är skapade till Guds avbild, att förvalta hans verk här på jorden och i livet efter detta. Detta är, säger hon, kanske historiens största felbedömning, av världsläget att döma.

Att världens ondska och ofullkomlighet skulle vara argument mot att människan är Guds avbild är ett argument som ofta framförs. Men Guds avbild betyder att människan har förnuft och fri vilja, delaktighet i Guds väsen, har fått del av Guds Logos. I kraft av denna förmåga kan hon vara både god och ond. Bara en varelse med förnuft och vilja kan göra detta val, och det är förutsättningen för själva frågan om livets mening. En fluga eller en katt behöver inte ställa frågan. Men vi måste ställa den: Vem är jag? Hur använda min korta tid? Vart är jag på väg? Vad är min plikt? Min kropp är dömd att åldras och försvinna. Är det hela svaret på min fråga?

De flesta tycks ha en reducerad syn på människan, som enbart en fysisk varelse, styrd av kemi och hormoner i ett väsentligen meningslöst universum, där det gäller att skapa sin egen meningsfullhet efter bästa förmåga. Ett tungt, ett omöjligt projekt, i Guds frånvaro.

I frånvaro av Gud, av det heliga, av det som går utöver biologi­ och psykologi, berövas människan sin själ, sin person, sin mening, sitt logos. Jag är nämligen gjord för ingå i en meningsfull värld, få ett namn, bli en unik varelse, bli person, för att älska och att ge mig själv, leva i dialog med min Skapare. Jag finner meningen om jag vänder tillbaka till Kristus, Logos som blivit människa. Han var visat sitt ansikte, uppenbarat sig, och denna uppenbarelse är inte hemligstämplad, den är tillgänglig i evangelierna för alla som vill använda sig av sitt förnuft och sin frihet till att göra ett personligt val, avgöra sig, ta emot honom, ställa sig på hans sida. Detta steg kan ingen annan ta i mitt ställe.

Tillhörigheten till Logos, Kristus, är inget lugnande piller, ingen patentlösning som ger omedelbara svar. Men det ger mening, åt glädjen likaväl som åt tragiken i tillvaron. Den som stått under korset och bevittnat hur människan behandlat sin Gud kan inte längre bli förvånad över något här på jorden. Och den som bevittnat uppståndelsen kan aldrig berövas sitt hopp, vissheten att vi är mer än kemi och hormoner.

Javisst, jag är kemi och hormoner, men de är bokstäverna i texten, inte innehållet. Precis som en kärleksdikt är bokstäver på ett papper men mer än bokstäver på ett papper.