Håll ut kompis – våren är här

Den lila färgen i kyrkan byts ut mot vitt, som ett tecken på att lidandet är över.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Just nu känner jag hur livet återvänder. Nu kommer min favoritårstid våren. Ofta klagar vi på det svenska vädret, men om man tänker efter så är våren faktiskt ganska lång. Nu gäller det att njuta. Kanske är det inte alla som tror det om mig, en förortskille från betongen, men ingen njuter av våren som jag. Jag brukar faktiskt tänka att våren börjar precis när jag har ställt undan alla julsaker, efter trettonhelgen för då har ljuset vänt. Om man lyssnar noga kan man redan då höra att vinterfåglarna har börjat kvittra, eftersom de rättar sig efter ljuset. Redan i februari kan man hitta snödroppar, som sticker upp ur snötäcket.

Krokusarna växer till under snön och fåglarna kvittrar. Allt detta ska man njuta av. Man kan skaffa sig en liten fågelbok att ha med i fickan på promenaden och lära sig känna igen fåglarna och deras läten. Det skänker en utökad naturupplevelse. Snart får man se hästhovar, krokus och scilla. Ofta suckar vi över vintern som gör små försök att komma igen, med oväntade snöfall och något dygns minusgrader, men egentligen vet vi att ljuset har vunnit. Våren är på väg med stormsteg.

Så kommer då det allra bästa. Påsken. Den underbara påsken! Ljusets högtid, livets återvändande och triumf! De solgula påskliljorna lyser i rabatterna och äggen, symbolen för det nya livet kläcks. Påskrisen lyser i glada färger och vi äter sill och potatis eller kanske lax som en försmak av sommaren. Den lila färgen i kyrkan byts ut mot vitt, som ett tecken på att lidandet är över för den här gången. Naturen visar upp sin vackraste tid med lövsprickning och soliga dagar.

Det är ett lika stort under varje gång. Människorna i Norden prövar ett leende mot varandra! Vi har genomlidit en tuff vinter och kommit ut på andra sidan. Det är som om det trista dagarna har lärt oss att uppskatta de vackra dagarna desto mer!

Kanske är det det, som är meningen med årstidernas växlingar? Och kanske är det det som är meningen med att våra liv också går upp och ned? Utan de dåliga, mulna dagarna skulle vi aldrig lära oss att uppskatta de goda dagarna. För de är inte självklara.

”Om körsbärsträden blommade mer än några dagar, så skulle vi inte älska dem så mycket” säger man i Japan.

Om ditt liv är mulet just nu, håll ut, våren kommer! Och kanske, kanske kan du om du verkligen tittar, upptäcka att ljuset börjar bryta fram redan­ nu.