Han hjälper­ oss med packningen­

Det kan bli så att sådant som pressar oss utarmar vårt andliga liv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Dagens text är så kort att jag kan återge den i sin helhet här:

Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.

Vad är det för bördor Jesus talar om? Det är ju så mycket som kan pressa oss. Vad tänker han på?

Svaret är att han talar om allt som kan tynga ner oss. Ekonomiska bekymmer, oro för barn och barnbarn, oron när sjukdom drabbar, problem med våra relationer­, oro för att inte räcka till, oro för framtiden – vart livet ska ta vägen. Skuld för att allt inte blev som man hade hoppats.

Listan skulle kunna göras oändligt lång. Här inkluderas alla de bördor vi människor kan bära. Han säger ju: Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor.

Lägg märke till vad han egentligen säger. Han säger inte: Kom till mig, så slipper ni bördorna utan han säger: Jag vill ge er ett ok. Ett ok är konstruerat så att man lägger det över sina axlar. Det skapar jämvikt, fördelar tyngden så att en börda blir mycket lättare att bära. Särskilt om oket är välgjort blir skillnaden väldigt stor.

Det Jesus erbjuder ska ses i kontrast till det som fariséerna representerade. Om dem sa Jesus: De binder ihop tunga bördor och lägger dem på människornas axlar. Så kan religionen vara och så uppfattar många den – ofta inte utan orsak. Men Jesus står för något helt annat.

Det oket han talar om är knutet till att lära av honom. Ta på er mitt ok och lär av mig … Vad är det speciella med hans lära? Den går ut på att människan finner Gud. Att Gud blir personlig­ i hennes liv. Allt han undervisade om och allt han gjorde gick ut på detta. Därför kan bilden av oket lika gärna uttryckas med orden: Hjälpen kommer från Herren som har gjort himmel och jord. Ni skall finna vila för er själ, säger han. En inre vila som inte har med flykt att göra utan med att man är beroende av något större än en själv.

Det kan bli så att sådant som pressar oss utarmar vårt andliga liv. Högt arbetstempo, konflikter som sliter, intensivt liv för småbarnsföräldrar och vad det än är.

Men det kan också bli så att våra bördor leder till att vårt andliga liv berikas därför att det driver oss till bön, gör att Guds löften framstår starkare, att vi får ta del av bönesvar, inte bara sånt vi hör andra berätta, eller som hänt långt borta, utan i vårt eget liv.

pastor, skribent och evangelist

Läs fler Inför helgen-krönikor

Alla tidigare artiklar