Inger Alestig: Var är Akademiens syndabekännelse?

Före nåd kommer syndabekännelse. Det är en kristen grundprincip.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

”Information till dig som är gift med en akademiledamot”. Den satiriska rubriken med tillhörande bild, ett plagiat av Socialstyrelsens kritiserade broschyr om barnäktenskap (”Information till dig som är gift med ett barn”) snurrade på sociala medier under torsdagen.

Det som pågår just nu inför världens ögon inom Svenska Akademien har liknats vid både en dokusåpa och en grekisk tragedi.

Upptakten kom i höstas under #Metoo-uppropen, när en DN-journalist avslöjade att den så kallade Kulturprofilen med kopplingar till Akademien, har förföljt och trakasserat en lång rad kvinnor, och kanske också våldtagit.

Sedan dess har skandalerna duggat tätt. Kulturprofilens klubb i Vasastan i Stockholm, där många akademiledamöter framträtt, är misstänkt för bokföringsbrott och skattebrott. Denna klubb har understötts ekonomiskt av Akademien. En poet och akademiledamot, partner till kulturprofilen, har enligt flera källor underlåtit att berätta för Akademien att hon varit delägare i klubben. Det sistnämnda innebär förstås jäv.

Akademiens fram tills igår ständige sekreterare Sara Danius har fått hantera en kris som hon näppeligen kan göras ansvarig för, då hon är relativt nytillträdd. Danius beslutade tidigt om att tillsätta en oberoende juridisk granskning, vars rapport kom förra veckan.

 

Läs mer: Joakim Hagerius: Vad skulle Dag Hammarskjöld ha gjort?

 

Trots att rapporten rekommenderade polisanmälan av klubben, röstade Akademien nej till detta. En majoritet röstade också för att poeten skulle få sitta kvar på sin stol. Men då sa tre ledamöter att man inte tänkte delta i Akademiens arbete längre: Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark.

Jag tycker att det var ett riktigt beslut av dessa tre att kliva av – och jag är chockad över att den enda teologen i sammanslutningen, Jayne Svenungsson, valde att stanna kvar. Man kan förstås säga att poeten har blivit orättvist drabbad av sin partners övergrepp. Att Akademiens arbete är oumbärligt och att man därför bör stanna kvar. Men om det har förekommit lagbrott och jäv, så borde det räcka för en uteslutning.

Före nåd kommer syndabekännelse. Det är en kristen grundprincip som jag tror går att tillämpa även på organisationer. Själv kommer jag osökt att tänka på Knutby. På Karolinska institutet.

Sent på torsdagskvällen kom nyheten att även Sara Danius och Katarina Frostenson har valt att lämna Akademien.

Lägg ner, börja om! Svenska Akademien är oersättlig, men den går säkert att ombilda. Nära 30 procent av svenska folket menar enligt en Novus-undersökning att samtliga ledamöter i Akademien borde gå. Jag håller med.

Kungen – som har ett övergripande ansvar för Akademien – sa i ett pressmeddelande på onsdagen att han vill se över dess stadgar. Gott så.

Förhoppningsvis kan tragedin till sist få ett slut, så att vi istället kan få lite snille och smak från Akademiens möten på legendariska Gyldene Freden i Gamla stan.

 

Läs också: Teolog sitter kvar i Akademien ochy beklagar avhoppen

Ny på Dagen.se? Testa Dagen gratis! Klicka här.

Foto: Natanael Johansson
Lilla Erstagården