Inte riskfritt att vara pastor

När du säger ja till kallelsen sätter du ditt liv på spel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

När jag kapitulerade inför Guds kallelse för många år sedan gjorde jag det med stort allvar eftersom jag visste att jag gav mig in på ett farligt uppdrag. Tro inte det du hör från några få pastorer som predikar om framgång iförda tjusiga kostymer och make-up. Att vara pastor är inte glamoröst – och inte riskfritt.

När du säger ja till kallelsen sätter du ditt liv på spel och utsätter dig för en rad arbetsmiljörisker. Jag vill inte skrämma bort någon från kallelsen men den här listan borde läsas när pastorer ordineras:

1. Djävulen kommer att angripa dig och dina nära och kära. Han hatar pastorer. Du befinner dig i ett krig och din motståndare ägnar sig inte åt rent spel. Ska du vinna måste du slåss både defensivt och offensivt.

2. Religiösa människor kommer att hata dig. Jesus och Paulus visar båda att förföljelse inte bara kommer från dem som inte tror utan också­ från självutnämnda helgon som tror att de gör Gud en tjänst när de talar illa om dig. Många ogillar förändring. En god ledare måste ha modet att utmana traditioner som gått i stå.

3. Du kommer ofta att känna dig modlös. Att predika är en ansträngning som kräver att du lutar dig helt mot Gud för att få ord från himlen. Det är inte konstigt att det är emotionellt utmattande. Bli inte chockad när de tunga tankarna kommer.

4. Din stolthet kommer att bli sårad. Du kan tycka att din predikan var fantastisk. Men några kommer att gäspa, andra somnar och det finns sådana som påminner dig om det du borde ha sagt. Låt inte kritiken göra dig bitter utan kom ihåg att din uppgift inte handlar om dig själv.

5. Ditt hjärta kommer att brista. Du kommer att satsa tid och energi på människor som går sin väg utan att ens tacka dig. En nära lärjunge kan visa sig vara en Judas. Låt inte besvikelsen göra ditt hjärta kallt. Fortsätt att älska och ge, även när det gör ont.

6. Dina knän kommer att få förhårdnanden. Varje god ledare vet att bön är det bränsle som får honom eller henne att fortsätta framåt. Låt aldrig bönens låga slockna i ditt personliga liv.

7. Dina prioriteringar kommer att ställas på ända. I mitt fall innebar kallelsen mängder av resor. Personligen sover jag helst i min egen säng men när man ber ”Här är jag, Gud, sänd mig” frånsäger man sig lyxen att leva efter sitt eget schema.

8. Dina drömmar och ambitioner kommer att missförstås. Om du är orolig över ditt rykte eller vill att alla ska säga snälla saker om dig – bli inte pastor!

9. Din tro kommer att utmanas till det yttersta. Ledare som följer Anden utmanas ständigt till att tro på Guds övernaturliga kraft. Det är aldrig behagligt.

10. Din karaktär kommer att bli testad. I hettan i Guds smältugn. Anden kommer att vrida upp temperaturen för att sätta dina motiv på prov, finjustera din attityd och mejsla fram din karaktär. De bästa ledarna har lärt sig att leva i elden så att de kan vara ett föredöme för församlingen.