J Lee Grady: Lika bra att lära känna oss

Det finns forskare som räknar med att det kommer att finnas en miljard pentekostalt kristna i världen år 2025.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Dokusåpor i amerikansk tidning sprider vanföreställningar om vad pentekostal kristen tro är. När jag beskriver mig som pentekostalt kristen möts jag av en del konstiga miner. I en krönika den 9 juli försökte jag räta ut fem frågetecken. Här kommer ytterligare fem punkter.

1. Vi faller inte i trans när vi talar i tungor. Folk som talar i tungor ber med sin vilja och de kan börja och sluta be närhelst de vill. När forskare från University of Pennsylvania studerade fenomenet tungotal fann de att det medför en känsla av frid och välbefinnade hos dem som utövar det. New York Times rapporterade år 2006 om en studie av kristna i England som tydde på att de som talade i tungor var mer känslomässigt stabila än sådana som inte gjorde det.

2. Vi är inte alla republikaner. Ja, Sarah Palin har tillhört en pentekostal kyrka och det har också förre justitieministern John Ashcroft. Men det är en grov stereotyp att utgå från att alla pentekostala kristna i USA är vita konservativa. En stor del av dem är tvärtom afroamerikaner och spansktalande och många av dem röstade på Barack Obama. Studier har visat att pentekostala och evangelikala kristna är det största väljarblocket i landet och att Obama inte hade vunnit presidentvalet 2008 utan ett avsevärt stöd från denna grupp.

3. Vi är inte rasister. Det stämmer att det förekom rasism under den pentekostala rörelsens första år. I dag är det mer sannolikt jämfört med andra samfund att pentekostala och karismatiska kyrkor uppvisar en mångfald.  Orsaken är framför allt att den grundläggande pentekostala erfarenheten, som den beskrivs i Apostlagärningarna, innebär att rasmässiga och kulturella murar rivs ner av den helige Andes kraft.

4. Vi är inte pryda personer. Det fanns en tid när pentekostalt kristna, liksom baptister och andra grupper, predikade mot sekulär underhållning – och mot allt som verkade roligt. Kvinnor skulle inte bära långbyxor eller sminka sig, män skulle inte spela kort och att gå på bio var förbjudet. Men det beskriver inte dagens pentekostalt kristna. Vi har invaderat kulturlivet. Några av oss, som David Cunningham, son till Loren Cunningham som grundade Ungdom med uppgift, har blivit professionella filmskapare.

5. Vi kommer inte att försvinna. 1980 utgjorde pentekostalt kristna bara 6 procent av alla kristna i USA. I dag har andelen ökat till 26 procent. Pulitzer Center rapporterar att 35 000 personer ansluter sig till pentekostala kyrkor varje dag. Det finns forskare som räknar med att det kommer att finnas en miljard pentekostalt kristna i världen år 2025. Så vilka stereotyper man än tror på kan man inte påstå att pentekostalt kristna befinner sig i samhällets utkant. Det är lika bara att lära känna oss.