J Lee Grady: Sluta fokusera på antal besökare i kyrkan

Gud är lika mäktig i möten på tu man hand och i små grupper.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det finns inget som kan få en predikant att tappa modet så mycket som många tomma platser i kyrkan. I vår kultur värderar vi företeelser utifrån hur populära de är och den regeln använder vi också i kristna sammanhang.

Jag känner många pastorer som tror att de är misslyckade eftersom de aldrig lyckats samla mer än 200. Men vi behöver komma ihåg att Gud har ett annat sätt att se på saken.

Ibland är det bättre med få än med fler. Jesus samlade stora skaror men imponerades inte av dem. Han visste att många av dem som blev helade under hans möten inte skulle följa honom till korset. Han ville ha kvalitet, inte kvantitet.

Tusentals personer hörde Jesus tala och åt hans gratisluncher. Men det var bara 120 som samlades i övre salen på pingstdagen. Dagens experter på tillväxt kan hävda att Jesus inte klarade att nå 200-gränsen trots tre års verksamhet.

Vi ska följa molnet, inte massan. I Apostla­gärningarna finns det exempel på stora samlingar men de flesta scener under den första kyrkans tid är inte imponerande. En etiopier blir omvänd på en öde väg. Helig ande föll över medlemmarna i en familj samlad i ett hem i Caesarea. Lydia blev den första omvända i Europa vid ett litet bönemöte vid en flod i Filippi.

Varför lyfts sådana historier fram i skriften? Därför att Gud är lika mäktig i möten på tu man hand och i små grupper som vid stora samlingar. När vi följer det moln som hans närvaro utgör leder han oss ofta till enstaka personer i stället för till massorna.

Apostlagärningarna slutar med en berättelse om hur Paulus undervisar en liten grupp människor. Hans inflytande mättes inte i mäktiga byggnader, långa mejllistor, exponering i medierna eller bokförsäljning. Paulus ledde aldrig en megakyrka. Och det han skrev blev inte populärt förrän efter hans död.

Skapa lärjungar i stället för att underhålla åhörare. Utvärderingen av hur väl en pastor lyckats görs inte av experter på kyrklig tillväxt utan utifrån Guds heliga kriterier. Gud räknar inte hur många som kom till mötena utan hur många som blev hans trogna lärjungar.

Försök inte bli populär. Den största samlingen av människor genom historien anses vara Kumbh Mela, en hinduistisk festival i Indien 2013. Den konsert som samlat flest tros vara Rod Stewarts i Rio de Janeiro 1995. Var det något av dessa som ändrade ditt liv? Knappast.

Låt oss sluta med att mäta hur effektiva vi själva eller andra är med hur många människor vi samlar eller hur omtyckta vi är. Varje ledare måste vara trogen sitt sammanhang, vare sig det handlar om en hemgrupp på sju, en lokal församling på 30 eller en megakyrka på 2 000.

Jesus sa till sina lärjungar att han är mitt ibland dem om de är två eller tre samlade i hans namn. Han älskade små grupper, varför skulle vi förakta dem? Sluta fokusera på antal. Satsa på att göra Jesus populär.