Jesus i politikerveckan skapar nytt sätt att tänka

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det är inte lätt att nå fram med budskap i det myller av partier och intresseorganisationer som hörs under Almedalsveckan i Visby. Gudrun Schyman, partiledare i FI gick så långt att hon eldade upp 100 000 kronor i sedlar. Uppmärksamhet fick hon i medierna, men satte också sitt förtroendekapital i lågor.


Spektakulära pr-jippon kan ha sin plats, men det finns gränser. Det trogna vardagsarbetet där man står för sina ideal når oftast betydligt längre för den som vill bygga långsiktig trovärdighet. Det blev inte minst tydligt när "Mr Göteborg", tidigare kommunalrådet Göran Johansson, gästade "(G) som i Gud", Dagens och Frälsningsarméns arrangemang under politikerveckan. Göran Johansson förklarade att han infann sig för ett samtal om "politiken och livet" just för att Frälsningsarmén var en av parterna som frågade. Han förklarade att "Frälsis" står för sina värderingar även när samhället förändras, och dessutom arbetar socialt. "Det gillar jag."

Många lägger med förtroende en slant eller sedel i Frälsningsarméns klassiska "gryta" av samma skäl. Här i centrala Visby försågs grytan i veckan med skylten: "Bränn inte pengar - vi behöver dem bättre". Ett tillskott till samfundets arbete mot trafficking blev resultatet.

Ett annat sätt att visa den kristna närvaron mitt i samhällsfrågorna var när ekumeniska ungdomsnätverket Jesusforpresident.se erbjöd sig att tvätta fötterna på Almedalsbesökarna. Precis som Jesus gjorde. Men den här gången när folk strömmade ner för att lyssna på kvällens partiledartal med Maud Olofsson. För Jesus handlade det om att tjäna. Hans agerande vänder i sin enkelhet upp och ner på mycket av vårt tänkande.


Jesus är en stark drivkraft som det borde vara självklart att kristenheten med stor frimodighet presenterar. Men också kristna har stundtals börjat tänka om tron som en "privatsak". Eller i samtal med andra anlagt ett utifrånperspektiv på den egna övertygelsen - i stället för att leva ut tron inifrån; på jobbet i skolan, i politiken eller var det nu kan vara.

Kyrkliga valkampanjen "Ditt viktigaste val" presenterades också mitt i politikerveckan. Det befriande här är just inifrånperspektivet där Jesus är den självklara utgångspunkten. Jesus lyfts fram som tydlig drivkraft bakom kyrkornas alla sociala insatser, hjälp till flyktingar, bekämpande av ensamhet och så vidare. Den energikällan måste det bli okej att tala om.


Som någon uttryckte vid seminariet hos Frälsningsarmén här i Visby så är det spännande om kyrkorna nu slutar att "huka" kring Jesus, och därmed initierar en individ- och samhällsförändrande kraft som skär rakt igenom och långt utanför alla politiska partier. En gräsrotsrörelse som växer fram i lokala församlingar är det som skulle kunna göra verklig skillnad.

Det är inte kyrkans uppgift att ta partipolitisk ställning. Men den religiösa ingången i samhällsfrågorna kan många gånger göra att frågor "öppnas" genom att ett nytt perspektiv förs in, påpekade professorn i statsvetenskap Marie Demker. Våra erfarenheter från "(G) som i Gud" är bara ett exempel på detta.

Debatt