Jonas Helgesson: Gud kan hjälpa dig göra comeback

Han kan använda ALLA omständigheter till vårt bästa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Jag tror alla människor ibland behöver en comeback. Vi borde se på naturen, den gör ju comeback varje år vid den här tiden. Även om vi tycker det går lite sakta och att vi kan det där med snö nu så kan vi ändå förvissa oss om att vi snart får andas in den härliga vårluften. Varje vår viskar om en pånyttfödelse. Det som tyckts vara livlöst får liv igen.

Nej, livet blir inte alltid som man har tänkt sig. Man kan råka ut för sjukdom, svek, orättvisa, arbetslöshet med mera som gör att man tappar den inre glöden och motivationen. Det är helt naturligt. Men jag tror att det alltid finns en fortsättning på livet.

Själv har jag en kropp som är lite som en bergochdalbana. Ena dagen orkar jag inget. Andra dagen känner jag att kroppen och spasmerna har vaknat på rätt sida och då försöker jag maximera den dagen. Det har blivit lite av mitt DNA att hela tiden ”glömma det gamla och ta nya tag”. Utan den attityden skulle jag lika gärna kunna lägga mig och dö.

När jag var liten älskade jag dokusåpan Dallas. I slutet av varje avsnitt hände det alltid något farligt. Man tänkte, hur ska det gå nu? Men i nästa avsnitt visade det sig att det inte var så drastiskt som det först verkade. Ett avsnitt minns jag slutade med att det knackade på JR:s ytterdörr, mitt i natten. Musiken steg och just när JR öppnade dörren kom eftertexterna. I nästa avsnitt visade det sig att det bara var hans bror Bobby som stod där, visserligen lite ledsen över att oljepriserna hade sjunkit men situationen var liksom inte fullständigt hopplös. Så är ofta livet. Livet tar inte slut vid ett negativt besked. Eller när vi misslyckas. Livet tar inte ens slut vid en tragedi. Det finns en väg framåt.

Om det är några som kan tro på comeback så är det vi som tror på en god, allsmäktig Gud! Han som beskrivs som en fader som vill sina barn sitt bästa. Han kan använda ALLA omständigheter till vårt bästa och hans ära, till och med de mörkaste passagerna som vi går igenom. Jag hörde en gång en predikant säga: Vi som tror på Gud är inte befriande från lidande, men vi behöver aldrig vara ensamma i vårt lidande. Vilken tröst!

Som den gamla psalmen lyder: Allt ju vilar i min Faders händer, skulle jag, som barn, väl ängslas då?

Ja, det kan ta tid att vänja sig vid livets nya skiftningar. Men det finns alltid en fortsättning. Vi får göra som gps:en i bilen, som gör om rutten när vi kört fel. Vi kan tro på framtiden. Det är alltid för tidigt att ge upp. Hoppet är starkare än vad vi tror. Vi kan hitta ny motivation och en ny glöd i vårt hjärta även om den gamla försvunnit. Det ligger i oss människor att göra COMEBACK!

Ny på Dagen.se? Testa Dagen gratis! Klicka här.

Lilla Erstagården