Jonas Helgesson

Varför är det så stökigt hemma? Jo, för att där bor de tre jag älskar mest i hela världen.

Jonas Helgesson
Krönikör

Jonas Helgesson: Jag övar mig på att inte städa

Gud använder ibland stök för att få uppmärksamheten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Jag är på träningsläger – hemma. Jag övar mig i att det är helt okej att ha det lite stökigt. Det är svårt för mig. Jag gillar ordning och reda runt omkring mig. Nä, det var för politiskt korrekt sagt – jag blir FULLSTÄNDIGT GALEN av stök. Så är det, tyvärr. Halva dagarnas går ut att städa känns det som. Ja, återigen lägger jag upp en matchboll till mina vänner som skulle säga: det märks inte. Men hur som helst, jag gillar inte denna sida av mig så jag försöker alltså ändra på det nu. Jag börjar försiktigt. Väntar med att ta ut ur diskmaskinen – nån timma, väntar med att sopa golvet – nån halvtimme, väntar med att plocka undan barnens leksaker – en kvart ...

Jag tror att i livet i stort är det nödvändigt, ja till och med en välsignelse, om man kan stå ut med lite stök. Livet är inte som att glida på en räkmacka (som i för sig också är lite stökigt tror jag...) Livet är ingen dans på rosor. Livet är fullt av stök, problem, misslyckande och krossade drömmar. Men man kan leva ändå! Ibland är vi så upptagna av att ”fixa” livet så vi glömmer att leva livet. Jag tror också att svårigheterna ibland inte är i vägen – utan själva vägen.

Ett av de bästa kapitlen i min nya bok är det om min svärfar, tycker jag. Där berättar min svärfar, som jobbar på Trafikverket, att när de bygger nya vägar så gör de dem ofta medvetet krokiga. Jag fattade inte riktigt varför, så min svärfar sa att de gör det för att göra föraren uppmärksam. De flesta olyckor händer på raksträckor. På krokiga vägar sänker man farten, fokuserar på här och nu. Och kör bättre! Tänk vilken livsvisdom Trafikverket ger.

Till sist: jag tror faktiskt att stöket ofta är en dold skatt. Gud använder ibland stök för att få uppmärksamheten. Han älskar oss för mycket för att vi ska leva på som om han inte finns. Därför skakar han ibland om oss för att vi ska rikta blicken mot honom och inte ha den fast på oss själva. Jag behöver också ställa mig själv frågan – varför är det stökigt hemma? Jo, för att där bor de tre jag älskar mest i hela världen, och de sitter liksom inte stilla hela tiden. Där bor en liten dotter som gillar att måla, både på och utanför pappret, där bor en liten son som gillar att ta ut alla durkslag en gång i kvarten och kasta runt dem i hela huset. Och där en fru som aldrig stökar ner.

Så nu, när jag i dag, fredag kl 10:24, väntar med att samla smutstvätten i korgen i tvättstugan så är det en helig handling – den säger mig både att jag är otrolig välsignad - och att jag kan gilla mitt liv även om det är lite stökigt!

Lilla Erstagården