Josefine Arenius: Unga kristna är vana vid en kyrka där allt är okej

Ungdomarna hade aldrig mött den kristna bubbla av regler och förbud som vi drev med.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det sista året på förra seklet var jag med och startade Frizonfestivalen. Vi ville skapa en plats fri från gamla föreställningar om hur tro måste se ut utan att – för en sekund – vika i fråga om Jesus i centrum av allt. Vi ville tänka kreativt, våga driva med våra frikyrkovanor och göra rent hus med saker vi borde gjort upp med för länge sen.

Ett av våra bästa verktyg när vi ville riva ner förlegade murar var vår ironi. Som barn av vår tid drev vi med allt – vår kyrkliga uppväxt inkluderat. Bäst syntes det på festivalens fotbollsplan. Som en blinkning till vår uppväxt då vi erbjöds kristna alternativ till världens lockelser så spelade vi kristen fotboll på kristet gräs med en kristen boll och skrek kristna hejaramsor. Vi tyckte det var hejdlöst skoj.

Några år senare höll turneringen på Maranatha Memorial (jo, den hette så, planen) fortfarande på.

Men de unga festivalbesökarna förstod inte det roliga i vår drift med saker. Vi skrockade och menade att ungdomen nuförtiden inte förstod gammal hederlig sarkasm.

Men det var i själva verket vi som inte hade fattat. De unga, som var vår målgrupp, hade aldrig mött den kristna bubbla som vi drev med. De var snarare uppväxta i en kyrka där allt var okej, alla gränser var utsuddade och ingen riktigt visste vad som på riktigt var heligt. Vår drift med kristen kultur gick dem helt förbi. Bubblan hade ersatts med nån slags… vilsenhet, i brist på bättre ord.

Vår fotbollsplansfadäs har fått mig att tänka. Vilka andra saker som min generation sysslar med går den unga generationen helt förbi? Reglerna vi hävdar finns? Sporten vi tror man inte får syssla med? Krogen vi kaxigt besöker i smyg? Vem tror vi att vi bevisar något för?

Läs också: Fråga ungdomarna vad de vill ha!
 

En försiktig fråga till hela min generation; Tänk om – bara om – en hel skock unga människor står och längtar efter att få höra om vad som är evan­gelium på riktigt medan vi… slåss mot förlegade väderkvarnar? Tänk om vi missar att berätta om Jesus­ för att vi är för upptagna med försenade uppror mot… nåt? Tänk om det är på tiden att vi slutar lattja runt och börjar berätta om det som på riktigt förändrar våra liv? Vi kan ju göra det på ett kristet sätt om ni vill?