Låt oss fira en ny sorts jul!

Vi behöver inte äta oss proppmätta på onyttig mat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Så många gånger har jag funderat över vad Jesus skulle säga om han kom ned till jorden vid jul och såg hur vi firar hans födelsedag. Skulle han sparka ut alla köpmännen? Det sägs att julhandeln ska slå alla rekord i år, som vanligt. De stora galleriorna känns som Mammons tempel. Det verkar som om vi har förlorat andemeningen med julhelgen. Frid och gemenskap lyser med sin frånvaro. Det är ett rusande , hetsande och slösande med alldeles för mycket pengar.

Många skuldsätter sig svårt till julen, och andra lever ensamma och lider av den grälla julreklamen, där man ständigt påminns om hur en jul så att säga borde vara. Konsumtion kan ju inte vara julens innersta mening? Kanske vi kan förändra denna galna tradition just i år och fundera över vad det är vi firar och hur vi vill ha det på julafton.

”Ett barn är fött på denna dag, så var Guds välbehag. Det föddes av en jungfru skär, Guds son det barnet är”. Jesu födelse kan bli en innerlig ceremoni, när vi är tillsammans i största enkelhet. För barnens skull kan vi ordna med en julkrubba för att levandegöra julberättelsen. Vi kan bjuda hem någon, som annars skulle ha firat julen i ensamhet. Vi kanske kan läsa julevangeliet för att påminna oss om vad det var som hände en gång i det heliga landet. Vi behöver inte äta oss proppmätta på onyttig mat. Det går att förändra julbordet och introducera lite mer frukt och grönsaker, kanske som finländarna med mindre kött och olika grönsakslådor. Ett julbord med inriktning på gemenskap, där vi kan uppleva glädjen av att vara tillsammans och känna kärlekens värme. Lyssna på alla de underbara julsångerna och kanske ta en sväng runt granen. Motion är väl alltid bra och det kan det bli för lite av i juletider.

Det kan räcka med en julklapp till varje barn från varje person. Vi är ju ändå vuxna och har förmodligen fler ägodelar än vi behöver. Barn har svårt att glädja sig åt alltför många saker på en gång. De blir också stressade på julen. Blir det pengar över kan man skaffa sig ett fadderbarn eller skänka till någon organisation, som hjälper barn i fattiga länder. Det föds barn varje dag på hela jorden och många har inte det, som de behöver och vi har marginaler för att hjälpa till . Det ni gör för de allra minsta, det gör ni för mig, säger Jesus. Jesus tänkte mycket på barnen och prioriterade dem. Det kan vi också göra. Eftersom vi är skapta till Guds avbild, så är vi alla Guds barn. Om vi lär våra barn att dela med sig, så går det vidare till nästa generation och då kan vi skapa ett nytt sätt att fira jul, där vi släpper egoismen och kan börja se på varandra med kärlek i världen.