Lina Mattebo.

Det är din väg genom livet som kan ge andra hopp. Inte för att det är en perfekt väg, utan för att du har fortsatt gå.

Lina Mattebo
Krönikör på Kultur

Lina Mattebo: Skillnaden mellan ”Det går över” och ”Det går”

Så skäms inte för dina erfarenheter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hon blev tyst och tänkte noga – och jag älskade henne för det. Hon var min andliga vägledare under en retreat; vi träffades en gång om dagen och pratade om sådant jag funderade på och om de övningar hon gett mig. Vid ett tillfälle berättade jag för henne om mitt livs stora sorg och det var då hon blev tyst. Sedan sa hon, nästan lite förvånat: "Jag har också varit med om det, men det gör faktiskt inte ont längre."

Hon var mycket äldre än jag, min vägledare under den där retreaten, och hennes kontakt med sin egen historia gav mig hopp. Hon sa inte nonchalant "Det går över", utan tog sig tid att förstå, från djupet av sig själv. Och sedan förmedlade hon det största hoppet: "Det går."

Det är lätt att tänka att ens brokiga historia, ens sorger och misstag, gör att man inte har något att säga eller komma med – men det är tvärtom. Det är din väg genom livet som kan ge andra hopp. Inte för att det är en perfekt väg, utan för att du har fortsatt gå.

Psykoterapeuten och författaren Patricia Tudor-Sandahl sa i ett av sina avsnitt av Tankar för dagen i P1 att hon som ung trodde att hon skulle bli lugn, vis och mogen när hon blev gammal. Men nu, snart 80 år, vet hon att det inte blev så. Hon berättar att hon brottas med liknande svårigheter idag som när hon var ung. Det skulle kunna kännas nedslående, men jag tycker att ärligheten är befriande. Patricia Tudor-Sandahl menar att sår i själen är en tillgång – om vi inte skäms för dem eller låtsas som att de inte finns, utan vittnar "... om att det går att leva med det brustna och kantstötta hos oss själva utan att bli bittra eller modfällda".

Jag tröstar mig ofta med att tänka på vissa personer som har levt mycket längre än jag – speciellt sådana som jag vet har gått igenom tuffa saker och landat igen. Det kanske är en märklig sak att syssla med, men bara tanken på att de finns ger mig mod att tro att livet kan bli vackert trots allt som går sönder. Att tänka på att det vandrar omkring så många som orkade – orkade leva med sin sorg, orkade hålla ihop med sin partner, orkade hålla fast vid sin tro, orkade stå upp för sina värderingar, orkade resa sig från sina misslyckanden eller orkade bli kär igen – gör att jag får kraft att gå vidare på min väg.

Så skäms inte för dina år och dina erfaren­heter, det kan ge många andra livskraft.

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson