Magnus Malm: Vi bekämpar inte ondskan med skrämselpropaganda

Värderingar och principer bryts som tändstickor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Dagen före 11 september i år publicerade DN en artikel av Emerich Roth, 93-årig överlevare från Förintelsen, och läraren Petter Jenner: ”Vi har förlorat vår anständighet”.

Vad som skiljer den artikeln från många andra analyser av den bruna våg som drar fram i världen är en liten passus av oerhörd vikt:

”Att försöka hejda förloppet genom att peka på historiens varnande exempel har inte visat sig fruktbart. Kanske har det rent av haft motsatt verkan. Belsebub behöver inte längre skämmas för sitt, utan kan stoltsera i strålkastarens sken och motta beundrarnas ovationer. Det är uppenbart att vi inte kan bekämpa det onda genom att ständigt lyfta fram det i rampljuset. Det är dags att låta det goda inta scenen.”

Om vi tar detta på allvar innebär det en radikal brytning med den pedagogik som på vitt skilda områden har försökt skrämma människor till att inte välja den onda vägen: Hur mycket skrämselpropaganda mot rökning och alkohol i skolorna har fått motsatt effekt, när eleverna matats med hemska bilder och sjukstatistik och till slut fått lust att göra tvärtom?

Hur många filmer som velat visa ”våldets nakna ansikte” har gjort människor mer attraherade av våldets förbjudna lockelser, snarare än aktiva för försoning och ickevåld? Har alla satsningar på att lyfta fram nazisternas förbrytelser under Andra världskriget i själva verket hållit deras ideologi vid liv och därmed lockat jagsvaga grupper att ansluta sig.

”Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda”, skriver Paulus. Det är i slutändan inte det rätta som besegrar det onda, hur väl vi än argumenterar för frihet, tolerans och solidaritet.

I mötet med ondskans krafter bryts värderingar och principer som tändstickor. Det gäller både i våra privata frestelser och på politikens arena.

Och vi kan inte heller besegra det onda med aldrig så starka bilder av det ondas verkningar. Som Jesus säger: den onde kan inte fördrivas med sin egen makt, utan bara av en starkare makt från den goda sidan (Lukas 11:14–23).

Att Emerich Roth efter ett långt livs arbete med att upplysa om Förintelsen kommer till denna slutsats, ger den som sagt en viss tyngd. Den tyngden kommer att behövas när vi ska gestalta det goda. Jag minns från mina 15 år som journalist hur mycket lättare det är att ta fram bilder som illustrerar det onda, hur mycket svårare att visa det goda utan att det blir banalt och sentimentalt. Undra på att konstnärer och författare hellre väljer att visa ”hur verkligheten ser ut”.

Så mycket större utmaning till den kristna kyrkan och alla människor av god vilja att till varje pris och på alla områden gestalta godheten. För att ta en bild från CS Lewis Narniaböcker: Det är först när lejonet Aslan visar sitt gyllene ansikte som Vita Häxan darrande drar sig tillbaka.