Malin Aronsson: Tack tjejer för att ni krånglar

För det finns ordningar som inte är bra.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Himla Paulus. Varför måste förra veckans teologilektion på högskolan där jag pluggar halvtid, stanna just i Korinthierbrevet? Jag som redan har kramp över att jag ska predika på första advent. Det är bara några dagar kvar tills kyrkan kommer att vara knökfull och jag vet fortfarande inte vad jag ska säga. Nu läser jag att ”Kvinnan ska tiga vid sammankomsterna”. Jag ska alltså inte säga något alls. Utan knipa käft på grund av mitt kön. Tack för ingenting, Teologiska högskolan.

Jo, det är klart att jag har läst de där svåra verserna tidigare. Jag vet också att det finns ställen som visar på att kvinnor visst får tala och leda. Min personliga tolkning av Jesus är att han var en riktig kvinnokämpe. Men ändå. Nu måste jag gå till rätta med Korinthierbrevet en gång till. Så jag viftar med handen och pockar på högskolelektorns uppmärksamhet. Han som också är pastor borde ju veta.

– Varför står det så där egentligen, undrar jag argt.

Jag ser på lektorn att han tycker jag är lite barnslig. Frågan låter så oborstad och det här är inget man kan svara på med tre minuter kvar av lektionen. Ändå gör han ett försök att summera vad han kommit fram till. Att det förmodligen handlar om den tidens ordning. Församlingarna i Korinth behövde styras upp. Då var det enklast att ta till den tidens vanliga ordning, och antiken var ett samhälle där kvinnorna teg.

Det är ett svar som trots allt gör mig ganska nöjd. För den ordningen gäller ju inte i dag.

Nu får kvinnor tala på första advent. Synd bara att jag fortfarande inte har något att säga. Jag har ju pratat om den där kungen som rider in på en åsna tretusen gånger. Så vad blir årets krok?

Jag går ut från lektionen och då slår det mig. Årets krok blir ordning. Och röra. Röra som behövs för att få bort ordningar som inte är bra. Jag är så tacksam över alla de som gått före och bråkat för att jag ska slippa tiga i kyrkan i dag. Sen tänker jag på den senaste tidens röra. #metoo. Som lett till att mycket har blivit obekvämt. Folk har fått sparken. Flytt landet. Men förmodligen kommer också denna röra leda till en bättre ordning. En ordning där det är självklart att ingen flicka blir kränkt. Tack ni som orkar vara krångliga. Om det så bara är genom att skriva ert namn. Tack.

Jag sätter mig i bilen och åker hem för att leta upp en åsna tills på söndag. För nu vet jag hur jag ska få ihop det. Med kungen som red in i Jerusalem och orsakade röra. Bara genom att komma i enkelhet. Inte passa in. Genom att tjäna istället för att bli betjänad. Göra den minste till störst och den siste till först. För det finns ordningar som inte är bra.

Vilken ordning ska du röra om?

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar