Maria Küchen: Vi har redan vant oss vid SD i riksdagen och nazistmarcher

Aktörer som Nya Tider kommer köpa större monterplats och vi kommer acceptera det.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

På Youtube cirkulerar en film som uppviglar till hembesök hos skribenter för att skrämma oss, så vi låter bli att skriva kritiskt om högerextremism. ”Tänk om tio-tjugo personer besöker dem dagligen, sju dagar i veckan, de kommer att tänka om.”

Personen som säger så i filmen har visat förståelse för Nordiska motståndsrörelsen NMR, en nazistiskt revolutionär organisation. Han har också medverkat i den högerextrema tidskriften Nya Tider,­ vars redaktör har uttryckt entusiastiskt stöd för hans ”hembesök”.

Detta inhämtar jag i tidskriften Expo.

På förra bokmässan i Göteborg fick Expo i sin monter utstå skrämmande markeringar från representanter för NMR:s språkrör Nordfront, enligt Nordfront själva, som stolt skröt om detta på nätet. Nya Tider och Nordfront är förstås två olika saker, men inte heller Nya Tiders folk tycks främmande för taktiken att skrämma meningsmotståndare.

Ändå är de i yttrandefrihetens namn välkomna som monterutställare på bokmässan i Göteborg. Därmed kommer inte jag. Ingen har närvaroplikt på Bokmässan och yttrandefriheten i vårt land påverkas inte av vilka som är där och inte. Jag har dock full respekt för författare och andra som vill delta – för att ta plats mot nazism eller bara för att promota böcker och ha roligt. Alla behöver inte göra motstånd på samma sätt. Olika metoder kan komplettera varandra.

Min förståelse för Bokmässans val av Nya Tider som affärspartner är inte lika stor. Nya Tiders närvaro har påståtts vara en yttrandefrihetsfråga, men då har man blandat ihop yttrandefrhet med affärer. Bokmässan är en kommersiell aktör och detta handlar om affärsetik.

Seriösa småförlag är varken mer eller mer eller mindre välkomna än Nya Tider att ställa ut på bokmässan bara de betalar. ”Yttrandefriheten” är med andra ord till salu. Är det etiskt hållbart? Jag fruktar att aktörer som Nya Tider i framtiden kommer att köpa större monterplats mer centralt på bokmässan, för om de får nej ”inskränks yttrandefriheten” och den nya högerextremismen saknar inte pengar.

Kommer vi andra att gå med på det? Det tror jag tyvärr. Vi kommer att vänja oss, precis som vi vant oss vid SD i riksdagen och marscherande nazister på gator och torg. Mycket som för tio år sedan verkade helt osannolikt och oacceptabelt är normal verklighet i dag.

Som kristen kan man förstås välja väg igenom detta. Man kan följa Bonhoeffer, som följde Kristus, och det kan förstås ha ett pris. Eller också kan man med Bonhoeffers ord välja den billiga nåden, den enkla vägen. Kom bara ihåg att vägvalet inte kan skjutas upp. Det sker här och nu.