Nuri Kino: Bara ett slag i luften för fattiga pensionärer

Att pensionen ökar och att fattigpensionärerna därför kommer att få det bättre är en bluff.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Ni borde skämmas för hur situationen för våra äldre ser ut i landet socialdemokrater och miljöpartister, ni som gärna kallar er humanister. Ert senaste utspel är ett slag i luften och ni vet det. De få hundralappar mer som fattigpensionärerna kommer att få kvar per månad försvinner snabbt i högre priser på mat och bränsle.

Åren 2012 – 2014 drev jag en hemtjänstfirma i Södertälje. Jag har sedan dess behållit kontakten med några av fattigpensionärerna. Erika (hon heter egentligen något annat) stod utanför min dörr tidigt på nyårsdagen. Med ett "förlåt för att jag stör" och kaffe på det berättade hon varför hennes arm var inlindad. Hon hade fallit och brutit den.

Läkaren som behandlat henne ansåg att hon, som är multisjuk sedan tidigare, behövde besök av hemtjänsten minst en gång om dagen. Men Erika vägrade, andra behövde insatserna bättre än hon. Nu ska hemtjänsten komma varje måndag och fredag för duschning, städning och tvätt av kläder. Det har dock inte funkat, de har glömt bort henne vid två tillfällen och dessutom, när de väl kommit, har de vägrat att städa och tvätta. De har inte haft tid. Jag hjälpte henne att ringa. Den som svarade bad om ursäkt och sa att de skulle bli bättre.

Erika bad mig att hjälpa till att fylla i Inkomst- och utgiftsförfrågan. Medan jag gjorde det frågade jag om pengarna räcker till. Hon vägrade prata med mig om pengar och svarade försynt "det finns de som har det värre".

Att pensionen ökar och att fattigpensionärerna därför kommer att få det bättre är en bluff. När jag skrev om detta på sociala medier fick jag enorm respons. De flesta som har hört av sig är personer som har föräldrar som är fast i fattigträsket men också hemtjänstpersonal och andra som kommer i kontakt med denna typ av fattigdom. Jag har fått bilder på två tandlösa äldre som inte har råd att gå till tandläkare och annan hjärtskärande information. Det brukar heta att det går bra för Sverige. För vilket Sverige? Inte dessa pensionärers i alla fall.

Någon vecka efter att jag hjälpte Erika att fylla i blanketten om inkomsten kom svaret. Man adderar hennes pension och bostadsbidraget och räknar bort kallhyran och förbehållsbeloppet för ensamstående och kommer då fram till att hon har råd att betala 1286 kronor för hemtjänsten.

Så hur ser det ut för Erika? Hon har 11 462 kronor efter skatt. Hyra och el utgör 5 500 kronor, hemtjänst 1286 kronor. Hon har därmed 4 676 kronor kvar till mat, tvätt- och hygienprodukter, busskort, mobiltelefon, tv- och radiolicens, tandvård, kläder … Allt det ska hon klara på 153 kronor per dag. Hon äter hellre soppor än fixar tänderna svarar hon när jag tittar på hennes få framtänder.

Hon anser att hon ändå inte har det värst och hon vill att andra ska få hjälp. Hon växte ju upp i ett samhälle då man tänkte på andra.