Nuri Kino: Hur länge ska kristna i Mellanöstern klara av förföljelse?

Två steg framåt. Tre steg bakåt. Klockan tickar. Hur länge till ska de kristna som finns kvar i Mellanöstern klara av förföljelse?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Nineveslätten i norra Irak befriades från ISIS för några månader sedan. Jubel uppstod. I går, den 15 december, tre och halvt år efter invasionen av islamister och fördrivningen av ickemuslimer var det invigning av den första helt renoverade kyrkan i området. Jubel igen. Fest. Assyrier/syrianer/kaldéer kan återvända till det som varit hjärtat i deras hemland i tusentals år.

Två steg framåt.

Dagen efter är FB-sidor och Twitterkonton fyllda av hat igen. ISIS är en sunnitisk mördarsekt, de krigar och dödar också shiamuslimer som de anser vara hedningar. Shiamuslimer var bland dem som hjälpte kristna att återvända. Shiamuslimska unga män har dock nu gjort en tvärvändning, de trakasserar kristna studenter på universitetet och kräver att de ska konvertera och klä sig enligt muslimsk tradition. Detta har gjort de få som återvänt till Nineveslätten förbannade och rädda på samma gång. Har förföljelsen fått ett nytt ansikte?

Tre steg bakåt.

Till den anrika staden Homs i Syrien har kristna också återvänt. I sakta mak har de försökt återgå till sitt vardagsliv. Husen återuppbyggs, kyrkoklockorna ringer. Studenterna har återgått till universitetet och studierna. På sociala medier kan man följa några av Homs invånare och fyllas av hopp och kärlek.

Två steg framåt.

Men så skrollar jag igenom Twitterkonton från Mellanöstern och ser bilder på fyra unga kvinnor, studenter i Homs. Jag ringer en släkting i staden. Får inte tag i honom. Jag ringer Damaskus och Beirut och mina kontakter bekräftar att det skett ett terrordåd i Homs. En buss ska ha sprängts i luften. ISIS tar på sig dådet. En frivilligorganisation på FB påstår att det dådet var riktat mot regimens soldater. Men några sådana fanns inte på bussen. Kristna är övertygade om att det var en signal till dem, att de inte ska tro att de kan leva i säkerhet. Fem kristna kvinnliga studenter och deras lärare miste livet i dådet där också fem muslimer dödades.

Tre steg bakåt.

En kristen kvinna som kidnappades på Nineveslätten sommaren 2014 och som genomgått de mest brutala övergreppen under den tid hon varit kidnappad har lyckats fly och kan tänka sig att vittna. Hon ger mig en sex timmar lång intervju. En tonårsflicka från Khabour i Syrien som kidnappades i början av 2015 har också befriats.

Två steg framåt.

En helg i Botkyrka och Södertälje. Det tillhör kulturen i Mellanöstern, oavsett tro eller etnicitet, att hundratals människor vandrar till kyrkolokaler, moskéer eller tempel för att delta i sorg. I förra veckan var jag på fyra minnesstunder för personer som nyligen har gått bort. Minnesstunderna var fulla av personer som under de senaste åren flytt till Sverige. Vi som varit här ett tag kunde peka ut ”bagaren från Aleppo”, ”läraren från Bartille”, ”läkaren från Homs”, stad efter stad har tömts på kristna. Kyrkorna i Stockholms ytterkanter är fyllda av dem som flytt. De vittnar om ett pågående folkmord.

Tre steg bakåt.