Omvändelse varje morgon

Människor, du likaväl som jag, är processer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

”Alla utopier förenas av en sak: tron att människan kan förändras. Detta gäller det veganska kollektivet såväl som den storindustriella Sovjetstaten, och både politiska och religiösa varianter. Den nya människan har hittills aldrig fötts. Vare sig bland schartauaner eller på Castros Kuba. Sexualdrift, svartsjuka, prestigeförlust, kamp om ändliga resurser, alla dessa negativa egenskaper och förutsättningar finner alltid sitt utlopp.”

Så börjar författaren Torbjörn Elensky en recension i Svenska Dagbladet 1 mars. En djup suck, med hög igenkänningsfaktor. Man kan som Elensky ibland­ undra om inte också sexualdriften är en negativ faktor, i stort sett. Kostar inte fortplantning mer än den smakar?

Men är det sant att människor inte kan förändras, att den ”nya” människan aldrig har fötts? Ja tack och lov, när det gäller de stora utopierna: proletariatets diktatur, ett rasrent Europa som behärskar världen, nystarten från år noll, totalt utan rötter. (Jag såg ett klotter i Paris: ”Ner med gud, ner med föräldrarna, ner med historien”).

Men att människor kan förändras är en nödvändig arbetshypotes, till det bättre och, tyvärr, också till det sämre. Ett samhälle där rättvisa, hederlighet och kreativitet uppmuntras, med de bakslag som hör till våra villkor, där lockas de bästa sidorna fram. När krig råder och alla måste klara sig bäst de kan, där flagnar civilisationsfernissan och rovdjursinstinkterna tar över. Men inte ens i ett koncentrationsläger förvandlas alla till rovdjur: de bästa egenskaperna kan också lockas fram.

Varje samhällsprojekt bygger på att människan kan förnyas. Det visste Lewi Pethrus som ville rädda alkoholister på kort sikt och på lång sikt. Det trodde grundlagsfäderna på i USA. Det vet varje själasörjare som hör bikt.

En människa kan bejaka sina bästa sidor och potentialiteter, vakna ur sin destruktiva slummer, börja utbilda sig, bryta upp ur sin letargi och sitt vanetänkande, starta ett nytt liv. Omvända sig varje morgon.

Vi blir inte förvandlade i ett slag, från monster till helgon. Men människor, du likaväl som jag, är processer. Vi är inte djupfrysta i det nuvarande ögonblicket, vi är på väg. Vi kan inte städa våningen så att den aldrig mer behöver städas, vi kan inte duscha­ i dag så vi slipper göra det i morgon, vi måste äta trots att vi blir hungriga igen. Det finns ingen slutlösning, därför att vi är processer, under formning, som leran mellan keramikerns händer på drejskivan.

Inget är fixerat från början. Frys inte in någon i nuet. Sätt inga etiketter som aldrig kan tas bort. Förlora aldrig hoppet. Den som slutar hoppas har slutat leva.

Envar är en möjlighet som förverkligas sekund för sekund.

Statsministeromröstning