Josefine Arenius.

Sektpodden har mycket att lära oss om hur platser som Knutby Filadelfia kan bli till och vilka varningstecken vi ska leta efter.

Josefine Arenius
Krönikör på Livsstil

Sektpodden lär oss att lyssna

Nyckeln de funnit är att lyssna färdigt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Varför kan inte alla sammanhang jag vill vara en del av gunga precis jämnt på gungbrädan? Så jag slipper träningsvärk i mina mentala lår när jag tvingas stå där och försöka hålla balansen mellan ytterligheterna?

Det blir allt svårare att navigera i en tid där svar på tal har blivit viktigare än att försöka förstå, och där misstag från ena sidan gungbrädan botas med att gunga helt över till den andra? Tänk om det inte finns omvägar runt det faktum att vi måste börja lyssna på varandra?

De senaste veckorna har jag ägnat mina restimmar åt att sluka avsnitt av sektpodden. Den bygger på ett samtal mellan läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robért och den före detta Knutbypastorn Emma Gembäck. De samtalar om sekter i allmänhet och om Knytbysekten i synnerhet. De talar om tro och förtroenden, om hjärntvätt och tystnadskulturer. Jag lyssnar och grubblar. Jag förfasas och förundras. Här och var känner jag igen mig från tystnadskulturer jag själv har upplevt. Under många år, när Emma var en del av Filadelfia i Knutby, var Rigmor fienden som försökte sätta ljuset på församlingens problem. Nu är de båda kvinnorna vänner och talar naket och ärligt om hur det kunde bli som det blev.

Det är modigt och väl avvägt. Men så kommer de in på samtal om hur kyrkor fungerar mer generellt, om vad ”de kristna tror”. De pratar om vad som kan bli kvar av en tro efter de upplevelser Filadelfiaförsamlingens medlemmar gått igenom. Plötsligt känner jag att jag vill sticka upp ett pekfinger och säga; ”vänta här nu, nu tycker jag att ni drar alla över en kam” eller ”nu formulerar ni er så att vanliga snälla kristna kan låta som potentiella sektledare, det är inte bra”.

Men Emma och Rigmor hör inte mina invändningar. Och ensam i bilen hinner jag lugna ner min första reaktion och inse att de två kvinnorna inte alls skjuter iväg sig från ena sidan gungbrädan till den andra. De försöker, precis som jag att hitta balansen. Nyckeln de funnit är att lyssna färdigt. Och nu tvingar de mig att göra samma sak. Jag tror att Sektpodden har mycket att lära oss om hur platser som Knutby Filadelfia kan bli till och vilka varningstecken vi ska leta efter. Jag tror att det finns lektioner i hur man gungar gungbräda här. Om att vi måste lyssna. Svälja de initiala protesterna och höra klart. Vi behöver ge den typ av samtal som Rigmor och Emma erbjuder mer tid. För jag tror att fler än jag är trötta på träningsvärk i våra mentala lår.

Läs också Rigmor Robért startar Sektpodden med Emma Gembäck: ”Vi två var fiender förut”

Läs de senaste artiklarna om Knutbysekten

Alla tidigare artiklar
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner