Skavlan-Niklas lyckas möta folk

En i sanning infekterad och känslig fråga, som det blir intressant att se hur Niklas och hans team lyckas tackla.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det jäser på landsbygden i Sverige. Och nu pratar jag inte om surdegsbröd, snarare om en veritabel surdeg av missnöje med livet utanför storstäderna som politiker har all anledning att både uppmärksamma och möjligen frukta.

I en serie program kommer SVT att granska varför människor är arga. Utgångspunkten är att flyttströmmen från landsbygden till några få stora städer går snabbare i Sverige än i något annat europeiskt land just nu. Problematiken finns även i andra länder, men i Sverige går centraliseringen fortare än på andra håll.

Niklas Källnermest känd som rolig och vetgirig­ enkät-journalist i Skavlan – berättade i en dokumentär­ i måndags om ett av landsbygdens problem:­ bristen på poliser. ”Delat land med Niklas Källner” var mind­re än en halvtimme långt, och sändes på en i stort sett omöjlig tid, klockan tio över fem. Men det var informativa minuter.

Vi fick möta en rad landsbygdsbor i Småland, där inbrotten blivit vardag och där människor skaffar rörelsedetektorer till sina hus, eller köper ”mördarhundar” (bara namnet är skräckinjagande, vad säger egentligen Kennelklubben om detta ”smeknamn”?) Utanför Växjö har man bildat ett slags medborgargarde som vaktar Ica-butiken kvällstid för att förhindra fler rån.

Det finns förstås en baksida med bildandet av medborgargarden: Det hela kan haverera och resultera i misshandel av buset – vilket också tyvärr har skett i Lidhult.

Men problemet med bristande bevakning från polisens sida måste adresseras. På många platser i Sverige kan det dröja minst en timme från att man larmar tills polisbilen är på plats. Det är inte acceptabelt.

I nästa del av ”Delat land” ska det handla om hur landsortskommuner påverkas av inflyttning av flyktingar. En i sanning infekterad och känslig fråga, som det blir intressant att se hur Niklas och hans team lyckas tackla. På onsdag kväll blir det också en uppföljande debatt i SVT om just landsbygdens framtid.

Jag är glad att SVT har gjort den här viktiga satsningen. Och även om Niklas i den här serien inte är den ”rolighetsgubbe” han varit i Skavlan utan har en allvarligare framtoning, tycker jag att han gör ett bra journalistiskt grundjobb.

Niklas har en förmåga att möta alla slags människor med en öppenhet och en attityd som gör att folk gärna pratar med honom. Även i ”Uppdrag granskning” har det i vår handlat om en glesbygdskommun, Grums i Värmland, och Kobra har gjort program om avfolkningens konsekvenser. Dags att vakna, politiker!