Tacosstormen-i-vattenglaset handlar inte om hädelse

Värre problem kan en kyrka ha än ett tacoskämt på tonårsnivå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Svenska kyrkan tweetar om fredagsmys, illustrerat med en gif där Jesus är sugen på tacos. Får man verkligen göra så?

Fredagen, Jesu dödsdag, har ett mörker och en tyngd som rimmar illa med mys. Det finns fromma som därför avstår från festligheter på fredag kväll. Är du en av dem, eller brukar du när fredagskvällen kommer duka fram något gott och göra lite trivsamt?

Läs också: Svenska kyrkans ”tacofredag” rör upp känslor på Twitter

I det senare fallet är det kanske inte främst din tro som har sårats, om det skaver i dig att svenska kyrkan twittrar på fredagen om tacos i Jesu namn. Kanske var skämtet helt enkelt inte roligt. Det var ett skämt på tonårsnivå. Man kan fråga sig varför en kyrka skämtar pubertalt och jag har ett förslag till förklaring.

Svenska kyrkan är demokratisk. Här på jorden är det ytterst sett medlemmarna som genom fria val påverkar hur kyrkan styrs. Ibland i strukturer som är demokratiska och ”platta” tappar ledare självperspektivet.

Ett nationellt kyrkokansli kanske exempelvis börjar betrakta konfirmander som sina jämlikar snarare än som människor långt där nere. Det är i så fall faktiskt mycket bra. Men snustorr teologiskt oklanderlig auktoritet passar bättre som signal från kyrkokansliet än konfirmandaktiga giffar om man vill ange sin position korrekt.

Tacosstormen-i-vattenglaset handlar inte om hädelse, sårad tro, dålig teologi, mobbning eller dåligt sinne för humor hos den ena eller andra. Inte heller handlar det om arrogant maktfullkomlighet, snarast tvärtom – om välmenad maktofullkomlighet.

Värre problem kan en kyrka ha.

Tweeten och allt hallå i dess efterföljd är ett tecken på att svenska kyrkan lever. Var vi än står i flödet och glöden så talar vi frimodigt i och om henne med och mot varandra. Och med ”vi” menas alla som vill.

Sekulära vänner till mig har tack vare tacos-tweeten insett fredagens betydelse i kristen tro. ”Jag visste inte att fredagen är en sorgedag för er kristna”, sa en bekant. Kanske, ärligt talat, glömmer vi det ofta själva – även de frommaste bland oss. Och kanske är den försumligheten i så fall ingen stor synd.

Jesus dog på en fredag men alla andra fredagar lever han. På sabbaten bröt han ax. När han fick bannor sa han: ” Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten”. Frågan är var han i dag i livet helst lägger sig till bords en fredag, i mys-soffan med tacos hos syndare som bryter sabbatsbudet eller med dem som stoltserar med att vara rättfärdigast: ”Jag tackar dig, Gud, för att jag inte är som andra människor.”