Krönikor

Till er församlingsledare: Knô dej in!

Joakim Hagerius, opinionsredaktör på Dagen och tidigare mångårig församlingspastor, skriver om hur man som lokal församling kan samarbeta med sin närmaste omgivning.

När Göteborg skulle inleda förberedelserna för sitt kommande 400-årsjubileum 2021, involverade staden personer och organisationer som sas representera hela det samlade samhället. Först hade många tusen göteborgare intervjuats om vad som var viktigt för dem. Svaren överraskade för den som hade trott att önskningarna skulle handla om byggnader och stora infrastruktursatsningar.

Det handlade i stället om hållbarhet och meningsfullhet. Olika arbetsgrupper utsågs för att bearbeta folkets önskemål. Den höga ambitionen var att på detta sätt initiera processer som skulle materialisera hållbarhet och meningsfullhet för kommande 100 år.

När några av oss som var pastorer och ledare i de större församlingarna fick kännedom om detta spännande projekt förvånades vi över att ingen kyrka var representerad i arbetsgrupperna. Det fanns ingen som representerade trosbaserade organisationer. Som om det inte var en självklar del av samhället. Vilket borde ha varit fallet, i synnerhet när det handlade om hållbarhet och meningsfullhet.

Vi sökte upp ansvariga på kommunen och ställde våra frågor. Det var ingen som hade tänkt på oss. Vi fanns helt enkelt inte på radarn i dessa frågor.

Men när vi nu var där bjöd de in oss att bidra. Hur då? frågade vi. Kommunstyrelsens dåvarande ordförande svarade som bara en göteborgare kan: Knô er in!

Och det är inget dåligt råd. Om en församling vill verka för stadens bästa, och hitta former för att samverka med andra aktörer på orten, vänta då inte på att någon ska fråga efter församlingen. Tala om att ni finns och att ni bryr er om platsen och människorna.

Sök upp politiker och tjänstemän och låt dem beskriva staden och berätta vilka behov som de ser, och som de inte vet hur de ska lösa på egen hand. Utgå sedan från behoven när församlingen ska besluta om nya satsningar. Det är ett evangeliskt sätt att tänka. Evangelium är alltid svar på behov.

Och om behoven är större än vad en kommun själv kan klara är det heller inte troligt att en enskild församling klarar det själv. Var därför beredd att samverka med alla goda krafter på orten. Det finns heller ingen anledning att uppfinna strukturer om de redan finns. Ofta finns det en förening som jobbar socialt på kristen grund, med koppling till lokala församlingar. Använd den strukturen och upparbetade vägar för avtal och samverkan med kommunen, men för nya målgrupper.

I stället för att ge anbud och att sälja tjänster, som är ett vanligt sätt när man arbetar med en kommun, och som oftast går till den som kan utföra en uppgift till lägst pris, finns en ny och mer kreativ avtalsform som är skapad för samverkan med civilsamhället. Den kallas för IOP, idéburet offentligt partnerskap. Syftet med denna samverkansform är att samla alla goda krafter för att möta ett specifikt behov. Och då är det viktigt att alla som samverkar tillåts göra det utifrån sin särart, det vill säga att en kyrka är en kyrka och en idrottsklubb är en idrottsklubb och att de bidrar med olika saker för det gemensamma målet. Tanken är att alla sitter i samma båt och delar på ansvaret, inte att någon betalar och någon annan utför.

Också i denna form av samverkan gäller rådet att "knô sig in". När man har lyssnat på politiker och tjänstemän, fångat in behovet, då behöver man vara innovativ och komma med förslag på hur man kan göra för att möta behovet, i samverkan med andra goda krafter. Den uppfinningsrikedom som en församling är van vid för att skapa betydelsefull verksamhet med små resurser, är en gåva till den policystyrda och den ofta ganska långsamma kommunen.

Börja i det lilla, skapa förtroende och tillit som är bränslet i en samverkan, och var öppen för nästa steg när tiden blir mogen för det.

Joakim Hagerius,
opinionsredaktör på Dagen efter 20 års erfarenhet som pastor och församlingsföreståndare

PS 1. Mer information om prenumerationsformen hittar ni på dagen.se/forsamling. Frågor angående prenumerationen, hur ni ska kunna logga in på Dagen.se för att kunna läsa allt innehåll och liknande - kontakta Dagen Kundcenter på 08-619 24 20 eller info@dagen.se

PS 2. Ni som är församlingsprenumeranter kan registrera upp till fem personer som ni vill ska få DagenFörsamlings nyhetsbrev. Gör det på dagen.se/df

Fler artiklar för dig