Vatikanen satsar fem miljarder på solenergi

Vatikanen tänker bygga Europas hittills största solenergianläggning. Den beräknas kosta 500 miljoner euro och ska ligga på ett 300 hektar stort markområde vid den medeltida byn Santa Maria di Galeria, norr om Rom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Det är samma ställe där radiouppfinnaren Gugliemo Marconi satte upp den första sändningsstationen för Vatikanradion 1931.

- Det är nu som man ska slå till, sa Vatikanens guvernör kardinal Giovanni Lajolo, enligt Cathnews.

- Man bör dra nytta av krisen och försöka utveckla de förnyelsebara energikällorna maximalt, i det långa loppet kommer det att löna sig utan jämförelse.

Uttalandet kan ses som en pik till de europeiska regeringar som sagt att solenergiproduktion kostar alldeles för mycket pengar för att användas mot den globala uppvärmningen, särskilt nu, när vi står inför den svåraste ekonomiska krisen sedan Andra världskriget.

Prisbelönt solprojekt

Så sent som förra året vann Vatikanen 2008 års Euro Solar Prize för att ha omvandlat taket till Paulus VI:s audienshall till en enorm solenergigenerator. Solpanelerna på audienstaket (stort som en fotbollsplan) producerar 300 000 kilowattimmar energi per år. De skänktes av samma företag som nu ska bygga den jättelika anläggningen.

Lilla Erstagården