Vi behöver en reformation

Den ”andefyllda” kyrkan kämpar med samma problem som den katolska gjorde 1517.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Vi har just firat 500-årsminnet av reformationen. Jag är ingen Luther men jag blir allt mer medveten om att den så kallade andefyllda kyrkan av i dag kämpar med samma problem som den katolska gjorde 1517. Vi säljer inte avlatsbrev – vi har tv-sända insamlingskampanjer. Vi har inte påvar – vi har superapostlar. Vi har inte ett prästerskap som inte får ifrågasättas – vi kastar bort våra pengar på kändisevangelister som kräver att få flyga i privata plan.

Här är min lista över nödvändiga reformer i den moderna karismatiska/pentekostala rörelsen:

1) Låt oss reformera vår teologi. Den helige Ande är den tredje personen i treenigheten. Han är Gud och Han är helig. Han är inte ”det”. Vi måste sluta manipulera honom och befalla honom. (Och sluta strunta i honom om han bara är ett frivilligt tillägg till våra agendor.)

2) Låt oss återvända till Bibeln. Guds ord är grunden för kristen erfarenhet. Alla märkliga upplevelser måste testas mot Ordet och mot den urskiljningsförmåga som Anden ger. Visioner, drömmar, profetior och möten med änglar måste vara i linje med skriften. Annars kan vi sprida villoläror.

3) Det är tid att ta personligt ansvar. Vi måste sluta skylla allt på demoner. Normalt är det människor som är problemet.

4) Sluta spela karismatiska spel. Andlig krigföring är en realitet men vi vinner inte världen för Jesus bara genom att vråla mot demoner. Vi måste be, predika och vara uthålliga om vi ska vinna seger.

5) Sluta med dumheterna. Människor som slår eller knuffar varandra under bönen bör få en till­sägelse att sitta ner tills de har lärt sig att vänlighet är en av Andens frukter.

6) Upphör med all andlig utpressning. Tv-predikanterna måste sluta med alla manipulationer för att få in ekonomiska medel. Vi ska inte ge utrymme för framgångsteologer som lovar guld och gröna skogar samtidigt som Bibelns ord förvrängs, deadlines sätts upp och fattiga exploateras.

7) Inga fler ensamvargar. De som hävdar att de talar på Guds uppdrag – vare sig de är kringresande evangelister, lokala pastorer eller leder församlingar – måste ha andra ledare över sig som kan ställa dem till svars.

8) Avslöja skurkarna. Predikanter som döljer att de har varit straffade, ljuger om tidigare äktenskap, gör närmanden till kvinnor eller vägrar att betala underhåll för sina barn ska avslöjas som de charla­taner de är. Om de inte gör bot och bättring bör ingen lyssna till dem.

9) Sluta bluffa om smörjelse. Gud är Gud och Han behöver inte vår ”hjälp” för att manifestera sig. Det innebär att vi sprider guldglitter på oss själva för att antyda att Guds härlighet är med oss eller gömmer falska ädelstenar på golvet för att visa att vi är smorda eller drar fjädrar ur våra ärmar för att låtsas att änglar är i rummet. Detta är att ljuga inför den helige Ande.

Ytterligare nio teser följer i en senare krönika.