Vi behöver mobilisera för konvertiter med utvisningshot

Låt oss inte släppa iväg en enda en till förföljelse och död utan våldsamma (fredliga) protester.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

”Är du beredd att dö ung?” Den frågan fick min vän Tirza Madonna av antagningsnämnden när hon ville bli pastor. Hon svarade ja och blev antagen.

Tirza kommer från Indonesien och vi var båda utbytesstudenter på ett pastorsseminarium på Filippinerna 2003–2004. Då pågick fortfarande Irak­kriget och George W Bush hävdade att han gått i krig på Guds uppmaning. I Indonesien besvarades därför varje attack i Irak med att man brände en kyrka eller dödade en pastor.

På senare tid har man återigen sett en oroande utveckling för kristna i Indonesien. Attackerna mot kristna har ökat. I söndags genomfördes bombattentat mot tre kyrkor mitt under mässan. Elva personer dödades och ett 40-tal skadades. Trots utvecklingen ligger Indonesien ”bara” på 38:e plats i världen för länder där det är svårast att leva som kristen enligt World Watch List 2018.

För mig blev det tydligt att våra uppdrag som pastorer skulle te sig mycket olika. Tirza skulle riskera sitt liv för Jesus i Indonesien. Jag skulle bli pastor i trygga Sverige. Inte anade jag då att även jag en dag skulle ha församlingsmedlemmar som riskerar sina liv för Jesus. Eller att frågan om att dö ung skulle bli relevant i dopsamtal även här i Sverige.

Förra sommaren släppte Open Doors sin rapport ”Religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar i Sverige”, där de slår fast att majoriteten av de som utsatts för våld, hot och trakasserier på asylboenden är konvertiter. Förföljelsen har varit svår men är trots det inget mot det som väntar för de konvertiter som utvisas tillbaka till Iran och Afghanistan. Här har de lagen på sin sida och de som trakasserar vet att de själva riskerar att utvisas om den döms för våldsbrott. I Iran och Afghanistan har förövarna rätten på sin sida eller tar lagen i egna händer.

Afghanistan och Iran ligger båda på tio-i-topp-listan på World Watch list och i båda länderna klassas förföljelsen mot kristna som extrem. Trots det avslås asylansökningar av konvertiter från dessa länder just nu på löpande band. Nyligen talade jag med en kille som av bedömarna i Migrationsdomstolen fick veta att de alla förstod att han hade en genuin kristen tro, men att de ansåg att det ändå skulle vara möjligt för honom att leva som kristen i Afghanistan. Hur då, skulle man vilja veta. För elva döda och 40 skadade i dådet i Indonesien i helgen gick det inte bra.

Det är dags att vi på allvar börjar mobilisera för konvertiter med utvisningshot. Eldsjälar som Bengt Sjöberg kan inte hjälpa alla. Sveriges kristna råd gör mycket bra men röster behöver höjas från fler håll. Som kristna är vi fortfarande en av Sveriges starkaste folkrörelser. Låt politiker och våra bröder och systrar i Kristus veta det. Låt oss inte släppa iväg en enda en till förföljelse och död utan våldsamma (fredliga) protester.