Vill du bära det Gud vill ge dig?

Det befriande är att det är dig och mig som han vill använda

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Ett av de mest lästa bibelställena under julen är ifrån Lukasevangeliet kapitel ett. Där beskrivs hur Maria får ta emot besök av ängeln Gabriel med besked om att hon ska bli havande och bärare av hela Guds plan för att återupprätta relationen mellan människa och Gud.

Jag funderar på om det ens hade varit möjligt för Gud att i dag iscensätta den plan han hade. Hur hade vi reagerat? Att någon som ingen känner till blir så stort använd av Gud? En ung tjej, kanske 16 år gammal, blir gravid utan att någon man är inblandad? Hur hade vi klarat det? Nu, när varje liten sak Gud gör, ska avhandlas i diverse forum på nätet och alla ska säga sin mening om det de begriper men också, kanske ännu oftare, om det som de inte begriper.

Har vår ram av vad vi kan acceptera att Gud gör blivit så modern och på så sätt så snäv att Gud inte får plats i den längre? Hur bedömer vi om det är Gud som försöker göra något i vår tillvaro?

Att alla förstår? Om det hade varit avgörande hade Jesus aldrig kunnat födas, för inte ens Josef förstod från början att det var Gud.

Eller är det att det är normalt? Hur normalt är det att bli gravid av ett änglabesök? Vem av oss hade försvarat det i vår ungdomsgrupp?

Eller är det kanske att det Gud gör är politiskt och religiöst korrekt som definierar om det som sker verkligen är från Gud? Inte var det väl politiskt korrekt att välja en ung tjej från enkla omständigheter att föda Messias? Tänk vad mycket mer förstådd han skulle ha blivit om han fötts i en kejsarfamilj? I alla fall enligt den logik som vi så ofta tillämpar.

I alla tider har Gud kallat människor att bli bärare av sina syften och planer. Många av dem som Gud utvalt hade löpt stor risk att rationaliseras eller filtreras bort av oss.

Jag inser att Gud är sann och trogen sin karaktär, att inte allt är Gud som glimmar men tänk om Gud fick måla utanför våra ramar under året som ligger framför! Paulus skriver: ”Vad ögat inte sett och örat inte hört och människans hjärta inte anat, det har Gud berett åt dem som älskar honom” (1 Kor 2:9).

Min bön för mitt liv, och även för ditt, är att vi skulle få upptäcka allt som Gud vill och kan göra i oss och genom oss. Jag har varit pastor i mer än 20 år. I så många av dessa år har jag kämpat med att försöka bli det jag trodde att Gud skulle vilja använda. Ända tills jag insåg att det är den jag är som Gud vill använda. Absolut vill han fostra och forma mig till att bli mer lik honom. Men det befriande är att det är dig och mig som han vill använda. Vi kan bli bärare av Guds plan för att visa hans villkorslösa kärlek för den värld som vi lever i.

Jag kan inte lova att du kommer att bli gravid av ett änglabesök. Men jag kan lova att om du öppnar ditt hjärta, skrotar dina ramar och förutfattade meningar om vad Gud kan göra så kan du bli bärare av mer än du kunnat drömma om. För än i dag använder Gud vanliga enkla människor som dig och mig.