22 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

Årets bästa böcker i julsäcken

Fakta och fiktion – don efter person. Årets bästa böcker kommer här. Lägg i julsäcken, läs och lär!

Helena Svensson rekommenderar:

Jujja Wieslander

Sent i september (Natur& Kultur)

Den doftar jord, sprakar av färg och man kan nästan höra hur små plantor växer upp. De vackra akvarellerna förhöjer intrycket. En bok med längtan efter att se helhet, finna tröst och trygghet i naturens kretslopp i vår föränderliga värld.

Robert Eriksson

Samma gamla nya jag. Om att upptäcka Gud och bli den jag är

(Libris)

Via liknelser med naturens metamorfoser till ackompanjemang av musik följer vi författarens kristna process. Budskapet, att genom att sträva efter förvandling till Guds avbild bli mer och mer oss själva, förmedlas på ett klokt sätt. En bok som känns trygg och förankrad i nuet.

Angèle Lieby

En enda tår (Libris)

Dramatisk, gripande och tankeväckande självbiografisk bok om kvinnan som intagen på sjukhus var levande men betraktades som död. I koman är hon fullt medveten med all känsel och hörsel intakt. En bok om hur viktiga vänner och familj är för en människa i ett utsatt läge där sjukvården misslyckas.

Inger Alestig rekommenderar:

Jhumpa Lahiri

Sankmark

(Bromberg)

Pulitzervinnaren Lahiris familjeskildring från Calcutta har doft, färg och must. De två bröderna Subhash och Udayan växer upp i utkanten av staden. De är varandras motsatser: den karismatiske Udayan brinner för rättvisa, medan Subhash blir forskare och flyttar till USA. ”Sankmark” är en rik roman, som både ger fängslande personporträtt men också en skildring av det framväxande moderna Indien. Lahiri bor och verkar i USA

Guy Winch

Första hjälpen för känslor (Libris)

En bok att återvända till. Psykologen Guy Winch ger handfasta råd och tips för själsligt ont. Det handlar om sådant som någon gång drabbar oss alla: dåligt självförtroende, förluster, misslyckanden. På ett enkelt språk översätter han de senaste forskningsresultaten och hans förbandslåda för själen borde finnas i varje hem vid sidan av paketet med plåster.

Tony Samuelsson

Kafkapaviljongen

(Wahlström och Widstrand)

En synnerligen tänkvärd och vältajmad skildring av ett fiktivt Europa där Hitler vann kriget. I cent­rum står några författare, som i krigets slutskede hamnar på Kafkapaviljongen där de ska omskolas så att de i framtiden skriver stor litteratur i diktaturens tjänst. Ruggigt aktuellt och mycket välskrivet – varje detalj känns trovärdig. Samuelsso­n blev nyligen belönad med ett litterärt pris för sin roman.

Rolf Knutsson rekommenderar:

Ola Wong

Pekingsyndromet. Kina, makten, pengarna (Ordfront)

Författaren berättar levande och initierat om diktaturens Kina, med bland annat många fina och genomarbetade personporträtt. Ola Wong beskriver såväl korruption som miljöproblem, och hittar förklaringar till varför den kinesiska makten anpassar sig till en utveckling, som leder till ännu flera katastrofer. Det är en skrämmande men nyttig läsning.

Maura Del Serra & Staffan Nihlén

Sånger och stenar, översättning Julian Birbrajer (Bokförlaget Tranan)

Boken med fotografier av Staffan Nihléns stenskulpturer och den italienska författaren Maura Del Serras dikter är vacker och fantasieggande. Den talar till flera av våra sinnen och skapar hos mig gång på gång en meditativ upplevelse. ”Sånger och stenar” är en bok att återvända till för förnyade upptäckter.

Henning Mankell

Kvicksand (Leiopard förlag)

En tankebok vars yttre ram är en svår cancersjukdom, som författaren drabbats av. Trots detta känns boken aldrig privat, utan personlig i en positiv bemärkelse. Den inre delen handlar om våra liv på Jorden och vad vi gör med vår planet, men också om hur vi tolkar vad tidigare generationer gett oss.

Stig Öberg rekommenderar:

Francis S Collins

Guds språk – När veten­skapen möter tron (Libris förlag)

Mycket intressant läsning om hur författaren, Francis S Collins, en internationellt framstående ateistisk naturvetare, söker svar på frågan om Guds existens och finner en personlig tro på Jesus Kristus. Collins, som tillsammans med sina forskarkolleger, lyckades dechiffrera Guds instruktionsbok – den mänskliga arvsmassan, har en förmåga att i sin bok förmedla en fascination över skapelsen och Skaparen.

Ingemar Olsson

Utvisningen (Libris förlag)

Artisten Ingemar Olssons bok om hur han motvilligt tackade ja till ett vikariat som pastor och drogs in i ett totalt engagemang för att rädda två utvisningshotade iranska kvinnor innehåller enormt spännande läsning. Den förmedlar också en lärorik inblick i hur hjälplösa flyktingar kan vara i den svenska invandrarpolitikens praxis och ger många en allvarlig tankeställare.

Marian Nygård

Jag har ju ett bra liv (Libris förlag)

Adrian var från fem månaders ålder totalt beroende av näring genom en permanent centralvenös kateter och tvungen att ofta få akut hjälp på sjukhus på grund av ett defekt immunförsvar. Adrians mors berättelse om sonens mångåriga lidande, om familjens uthålliga kamp för att hjälpa och lindra och om hur Adrian som tolvåring upplevde ett helande i en kyrka i USA är något av det märkligaste jag läst om hur Gud kan gripa in i en sjuk människas liv. En trovärdig bok om ett omöjligt mirakel.

Fredrik Borneskans rekommenderar:

Lena Andersson

Utan personligt ansvar (Natur& Kultur)

Huvudpersonen är redan Ester med svenska folket och diskuteras i både tevesoffor och runt kafébord. Berättelsen uppfyller med andra ord alla krav på folklighet. Kombinera det här med konstnärliga kvaliteter som språklig elegans och analytisk rakbladsskärpa, resultatet är en vinnare i både litteraturrecensioner och som snackis.

Klas Östergren

Twist (Natur & Kultur)

Få har lika fullständig kontroll som Östergren på sitt berättarinstrument. Lekfullt och med skenbar enkelhet skapar han något som på samma gång är vass historieskildring, lysande underhållning och ett eget litterärt universum. Tonen känns igen från både ”Gentlemen” och ”Gangsters” men twistas till en historia som borrar sig djupt ned i vår svenska samtid.

Richard Ford

Kan jag vara Frank med dig (Brombergs)

Ford sa för några år sedan att det var färdigberättat om Frank Bascombe, huvudperson från bland annat klassikern Sportjournalisten. Att han ändrat sig och nu åter är Frank med oss kräver inga försvarstal alls. Den nya romanen är skriven med orubblig närvaro och tecknar bilden av ett modernt USA i kris.

Fler artiklar