Kultur

Betlehemskyrkan lever upp under Bokmässan 2019

I många år har Betlehemskyrkan i Göteborg storsatsat under Bokmässan som lockar tiotusentals besökare till staden. – När vi som kyrka bjuder in till mötesplatser, då verkar vi i Jesu anda, säger Robert Eriksson, pastor.

1 av 3

Det är många år sedan nu som Equmeniaförsamlingen mitt i Göteborg öppnade upp kyrkan för samtal under Bokmässan. I år blir inget undantag. Under sex kvällar, med start i går, bjuder församlingen in till författarsamtal, föredrag och musikupplevelser. Ett "vardagsrum för göteborgaren" om Robert Eriksson, pastor och föreståndare, får säga det själv.

– Vi ser vår del av Bokmässan som en plats för samtal där alla som är med växer. Inte att vi delar upp oss som avsändare och mottagare utan att alla är mottagare.

Samtidigt sticker inte kyrkan under stol med att vara just en kyrka. Syftet är att det kristna budskapet ska lysa igenom i alla programpunkter, om det så handlar om ett samtal om faran med fundamentalism eller en föreställning med poetisk körmusik.

– När vi som kyrka bjuder in till mötesplatser, då verkar vi i Jesu anda. Han gick omkring och lockade fram glimten av Gud i människor och i allt skapat, säger Robert Eriksson.

Robert Eriksson, Betlehemskyrkan i Göteborg

På torsdagen medverkar bland andra filosofen Jonna Bornemark och teologen Joel Halldorf.. På söndagens förmiddagsgudstjänst medverkar författaren Jan Guillou. Veckans första programpunkt avhandlar fundamentalism såväl som "aningslösheten i svensk frikyrklighet".

Läs även: Jan Guillou: Jag har hållit tio Guds bud – i alla fall nästan

En del ämnen kan nog uppfattas som utmanande. Hur resonerar ni när ni bjuder in gäster och väljer samtalsämnen?

– Bredden är viktig för att tilltala olika sorters människor. Vi har många personer med annan bakgrund och livsstil än den som anses vara norm, som funnit sin plats i vår församling. Vi vill bland annat vara tydliga med att vi är en välkomnande kyrka för hbtq-personer och vill att kvällarna under Bokmässan ska ge uttryck för det.

Det blir även en hel del musik under kvällarna i Betlehemskyrkan. För Robert Eriksson, som själv både sjunger och spelar, går det inte att underskatta musikens betydelse.

– Den tar vid där orden tar slut, och det gör de ofta. Att exempelvis efter ett samtal med filosofen Jonna Bornemark få landa i de urgamla psalmerna, tolkade av Nicolai Dunger, det blir underbart.

Till sist, vad hoppas du besökarna får med sig efter en kväll hos er i Betlehemskyrkan?

– Att människor bär med sig att de är älskade av Gud. När allt kommer omkring är det det enda intressanta.

Lyssna även: Dagens människa, avsnitt 103: Jonna Bornemark

Fler artiklar för dig