28 februari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Faith Kakembo inför Mello: "Min bönegrupp ber för mig"

Mello-debutanten Faith Kakembo har tro. Både på kraften i bön och på den låt hon ska framföra. I tredje delfinalen av Melodifestivalen gäller det. Kommer tron att bära henne ända fram till finalen?

När Dagen når 34-åriga narkossköterskan från Jönköping, Faith Kakembo, befinner hon sig på plats i Luleå. Här, på Coop Norrbotten Arena, ska hon på lördagskvällen framföra sitt bidrag "Crying rivers".

– Jag sitter i min loge och det känns riktigt kul, men det är också väldigt hektiskt, berättar hon.

– Framför allt känns det skönt att nu äntligen få sjunga låten.

Melodifestivalens låtar är hemliga till dess de framförs i direktsändning, inför miljontals tv-tittare och en stor publik på plats. Kakembos låt är skriven av Jörgen Elofsson, som bland annat gjort låtar till Britney Spears och Céline Dion. Den handlar om att behöva lämna någon, på grund av kärlek. En tolkning handlar om när Jesus tog farväl av sina lärjungar efter sin tid på jorden.

– Det var Jörgen (låtskrivaren, reds. anm.) som öppnade för den tolkningen. Jesus lämnade ju sina lärjungar, inte för att vara elak. Ibland måste man gå, för sin egen eller för den andres skull, säger Faith.

Läs mer Faith Kakembo: Min låt kan tolkas att handla om Jesus

Den kristna tron är något självklart i hennes liv, allt sedan uppväxten i Månsarps missionsförsamling. I dag bor hon tillsammans med sin man i Jönköping, där hon också har sin bönegrupp.

– Jag vet att de har bett lite extra för mig inför detta, säger Faith.

– Jag har många fina människor omkring mig som stöttar mig på olika sätt, familj, vänner och kollegor. Något av det roligaste har varit de sms som jag fått från personer jag inte haft kontakt med på ett tag. Jag fick bland annat ett meddelande från min förskolefröken som skickade en bild på mig när jag gick luciatåg som liten, säger Faith med ett litet skratt.

Läs mer Amanda Aasa: Jag har varit rädd att förknippas med det kristna "värderingspaketet"

Annars är det just nu repetitioner, testande av smink och kläder och ännu fler repetitioner, som gäller inför lördagens stora tilldragelse.

Hur hanterar du nervositeten?

– Mest känns det bara otroligt kul att få vara med om detta. Jag tänker att lite nervositet är positivt, den visar att man bryr sig. Det handlar om att öva, öva, öva - man ska nästan "andas" låten. När den verkligen sitter är det lättare att fokusera på det konstnärliga och gå in i varje ord.

Vad tänker du om du skulle gå till final?

– Det skulle vara fantastiskt. Så kul ändå att få ta sig dit.

Inför en förlossning jobbar man ofta med målbilder. Har du någon sådan nu inför ditt uppträdande?

– På lördag efter att jag sjungit låten och jag sitter och känner att jag inte hade kunnat göra något mer. Att allt satt. Det kommer vara en fantastisk känsla.

Läs mer: Gospelsångerska, prästdotter och kyrkveteran tävlar i Melodifestivalen 2020

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur