Kultur

LarsOlov “Loe” Eriksson får Bibelpriset 2020

Pristagaren: Det kom som en fullständig överraskning

“För ett långt och omfattande arbete med att göra Bibelns budskap tillgängligt och begripligt i vår tid” tilldelas författaren och docenten LarsOlov Eriksson Bibelsällskapets bibelpris 2020.

LarsOlov Eriksson, även kallad Loe, är präst i EFS och Svenska kyrkan. Han är även EFS styrtelseordförande, docent i Gamla testamentets exegetik och har varit verksam både som högskolelektor och rektor vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala.

I ett pressmeddelande berättar Eriksson att han blev hedrad och glad när Bibelsällskapets generalsekreterare Anders Göranzon ringde och berättade att han skulle få årets Bibelpris.

– Det kom som en fullständig överraskning. Jag lyssnade till vad Anders Göranzon sa, gick sedan till vardagsrummet, satte mig ner och berättade för min hustru. Sedan blev vi sittande en stund och jag försökte ta in det hela, berättar LarsOlov Eriksson.

Den nu 70-årige Uppsalabon ser utmärkelsen som en uppmuntran att fortsätta sitt arbete med Bibeln.

– Det är ju ett erkännande av vad jag ägnat mitt yrkesverksamma liv åt. Kanske kommer det att innebära att jag vill skriva ytterligare något. Det kommer i alla fall att innebära att jag – så länge tid och kraft tillåter – vill fortsätta att undervisa, predika och skriva om Bibeln. Priset blir på så sätt en inspiration att inte lägga av det aktiva bibelarbetet.

LarsOlov Eriksson har varit bibellärare i mer än femtio år. Loes kompetens och pedagogiska förmåga har gjort honom uppskattad bland teologistudenterna på Johannelunds teologiska högskola. Som författare har han även skrivit ett flertal böcker om Bibeln, teologi och exegetik.

– Över huvud taget har Bibeln funnits där som en självklar del av mitt liv, och jag kan fortfarande glädjas åt att upptäcka nya saker när jag läser. Det gäller både när jag studerar och forskar och när jag läser Bibeln för min egen uppbyggelse eller inför predikan, säger han.

Bibelpriset består av ett originalkonstverk med anknytning till en bibeltext samt en jubileumsbibel med Rembrandtillustrationer. Pristagaren får dessutom ett stipendium i form av en veckas helpension för skapande vid Sigtunastiftelsen.

---

Svenska Bibelsällskapet:

  • Svenska Bibelsällskapets uppdrag är att göra Bibeln översatt, känd, tillgänglig och använd i Sverige och i andra länder.
  • Det är en ekumenisk ideell förening som leds av en styrelse och ett huvudmannaråd.
  • Huvudmannarådet består av representanter för kyrkor och samfund i Sverige, Svenska Akademien, Vitterhetsakademien och Ekumeniska rådet i Finland.

---

Juryns motivering:

“LarsOlov Eriksson tilldelas Svenska Bibelsällskapets bibelpris 2020 för ett långt och omfattande arbete med att göra Bibelns budskap tillgängligt och begripligt i vår tid. Sedan han 1982 var med om att starta bokverket Kommentar till Nya testamentet (KNT) har han varit den drivande kraften för detta moderna och spridda kommentarverk där hittills 25 volymer utkommit. Som exegetisk forskare har han också velat vända sig till en bred allmänhet utan fackkunskaper. Genom sitt omfattande författarskap, som med djup och bredd rör både Gamla och Nya testamentet och de Apokryfiska böckerna, framstår LarsOlov Eriksson som en pedagogiskt driven folkbildare som påtagligt bidragit till att göra Bibeln använd och begriplig i vår tid.”

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar