24 januari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Pingstkalender varvar bus med Bibeln

Pingst Ung samarbetar med pingstförsamlingen i Västerås för att nå ut till barn utanför kyrkan med julens budskap

I dag är det många första luckor som öppnas. Den 1 december har julkalendrarna premiär och förutom SVT:s finns det även andra att välja bland. Pingst bjuder exempelvis på 24 avsnitt av “Jul i Mimmis bageri” med två välkända karaktärer.

För de barn som varit på Gullbrannakonferensen eller på Nyhemsveckan är Frasse och Mimmi troligen välbekanta karaktärer. I år har de tussats ihop av Pingst ung och Pingst Västerås för att bjuda på en julkalender riktad till barn både i och utanför kyrkans hägn. “Jul i Mimmis bageri” börjar sändas på Youtube i dag.

– Varje avsnitt kommer att innehålla någon form av tävling eller uppgift för de barn som tittar, säger Tommy Log, pastor i Pingst Västerås, som spelar karaktären Frasse.

– Avsnitten kommer även gå ut i vår lokala tv-kanal så där hoppas vi kunna nå barn utanför kyrkan. Vi vill förstås berätta om vad julen verkligen handlar om.

Till sin hjälp har de även en kalender från en kristen webbutik som innehåller tänkvärdheter och påminnelser om vad som står i Bibeln om den första julen. I varje avsnitt öppnas en lucka och barnen får något att fundera kring.

– Det kan handla om att vi pratar om hur man är mot andra eller att barnen får en bön som de kan be. Vi hoppas kunna inspirera och glädja barnfamiljer ute i samhället. Allt är varvat med mycket humor, bus och upptåg, säger Tommy Log.

I vanliga fall bedriver Pingst Västerås öppen förskola och andra verksamheter, men eftersom det mesta är inställt kunde tid och engagemang frigöras åt att skapa 24 avsnitt för barn i stället. Pingst ung har sponsrat den julkalender som används i programmet, för att erbjuda församlingar att få dela ut den.

– Alla församlingar har inte möjlighet att göra en egen julkalender eller liknande för sina barn. Vi hoppas att denna kan få bli till välsignelse för många barnfamiljer under den här tiden. Och att vi får påminna om julens budskap såklart, säger Tommy Log, alias “Frasse”.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur