21 januari 2021

En tidning på kristen grundBöcker

Spretig soffbok om SVT-traditionen helgsmål

Titel: Helgmålsringning - En klang i folkdjupet

Författare: Elisabeth Öhman

Förlag: Votum (185 sidor)

TV-programmet Helgmålsringning firar 50 år. Detta firar Sveriges Television och Votum förlag med en så kallad “soffbordsbok”, stor och påkostad till formatet och med många bilder. Den berättar förstås om programmet som alltså sänts närmare 2 500 gånger från olika kyrkor – och andra platser, som en bergstopp eller en vägren.

Boken förklarar varför vi firar helgsmål, den beskriver kyrkorna som presenterats, klockorna som ringt och människorna som figurerat i sammanhanget. Den tar sin läsare med bakom programmets kulisser och berättar också något om de budskap som sänts och de sånger som sjungits. Den förmedlar också tittarröster och citat av medverkande som Antje Jackelén , Moni Höglund och Tomas Sjödin. Och den presenterar på sin tid välkända producenter som Gunnar Dahmén, Bengt Roslund och Per Söderberg, samt förstås den nu verksamme Johannes Söderberg. Biskoparna Martin Lönnebo och Caroline Krook kommer till tals.

Som om inte detta enorma stoff vore nog bjuds läsaren också på en ansenlig mängd material om SVT mera generellt som ger glimtar från tv:s tekniska utveckling och det sekulära programutbudet. Gott så. Men det skaver lite att formuleringarna från SVT:s informationstexter väl ofta är illa dolda och ibland på en förbluffande detaljnivå. Mer ideologiska frågor som den ibland inflammerade diskussionen om religionsprogrammens plats i tv-tablån berörs oväntat lite, och boken vänder sig, kanske omedvetet, till äldre läsare som kommer ihåg saker som testbilder, “den populära programtidningen” Röster i Radio och liknande.

Ett material av det här slaget måste redigeras med fast hand för att bli tillgängligt, men här kämpar liksom text och bild med varandra i stället för att kroka arm och lyfta helheten. Språket, ämnesvalen och den grafiska presentationen spretar i form och kvalitet. Men det ligger ju i soffbordsbokens natur att den avnjuts på bläddervis medan man slötittar på tv, och så nyttjad kan den kanske fullgöra sin uppgift.

Håkan Arenius

Håkan Arenius var under många år fast medarbetare på Dagen och magasinet Petrus. Han medverkar fortfarande återkommande på Dagens kultur- och livsstilssidor, bland annat som bokrecensent.

Fler artiklar från Böcker