Kultur

Recension: Uppmuntrande små veckotexter som väcker reflektion

Dagen recenserar “Det ordnar sig - ett frö av reflektion för varje vecka på året”

Titel: Det ordnar sig – ett frö av reflektion för varje vecka på året

Författare: Peter Svärdsmyr

Förlag: Marcus (216 sidor)

Genre: Livskunskap

“Det ordnar sig” – vem har inte fått höra de orden eller sagt dem till någon som befinner sig i en svacka? Tre ord som kan tyckas banala, kanske lite naiva, men som ändå vilar i en trygg förhoppning om att det kommer bättre dagar, som när solen lyser fram efter regnet.

Peter Svärdsmyrs bok är full av dylika hoppfulla och trösterika fraser och kortare texter. En text för varje vecka på året, med en tillhörande låt som enkelt kan streamas med hjälp av en QR-kod. Den gemensamma nämnaren för samtliga reflektioner är dels att vi alla är älskade precis som de vi är, dels att det jobbiga vi går igenom kan vändas till något gott. Det är något som Peter Svärdsmyr, församlingspedagog och musikkommunikatör, ofta återkommer till, bland annat i texten med titeln “Gör det ont? – då växer du”. Just den är en text han tvekade att skriva, eftersom han var rädd att den läsare som befinner sig mitt i krisen skulle ta illa vid sig.

Men det stora som bär, enligt författaren, är inte den egna förmågan att uppbåda kraften som behövs för att ta sig ur en svacka eller ett dåligt mående – utan det är Guds barmhärtighet och omsorg om var och en. En omsorg som lyser igenom i texterna, bland annat i den som uppmanar läsaren att stanna upp och lyssna: Den där rösten på insidan kommer alltid att göra sig påmind igen, förr eller senare. Den säger inget specifikt egentligen, men den pockar på min uppmärksamhet. Peter, stanna upp. Landa en stund. Lyssna inåt. Stäng av. Blunda.

Fler artiklar för dig