Kultur

Ny plattform för Svenska kyrkans kulturarbete

Kultursekreterare: Kulturen är mer än “bara grädden på moset”

I slutet av förra året antog kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan en ny plattform för kyrkans kulturarbete.
- En viktig signal om att det här är något man prioriterar, säger kultursekreterare Marie Starck till Kyrkans tidning.

I Svenska kyrkan finns nu fyra så kallade plattformar. Plattformarna kan kanske enklast beskrivas som en slags styrdokument som ska slå an kursen för arbetet både på lokal och nationell nivå. Tidigare finns plattformar för musik och forskning. I december antog Svenska kyrkan ytterligare två plattformar, varav den ena handlade om ekumenik och interreligiös samverkan och den andra handlade om kultur.

–Det är en viktig signal om att det här är något man prioriterar, säger kultursekreterare Marie Starck till Kyrkans tidning.

Rent konkret redogör dokumentet bland annat för de teologiska utgångspunkterna som ska ligga till grund för Svenska kyrkans kulturarbete. Här fastslås att både kultur och kristen tro är gränsöverskridande till sin natur och att tillgängligheten är avgörande för kyrkans kultursyn.

I skrivelsen uttrycks även att Svenska kyrkans unika kulturarv både ska förvaltas och utvecklas samt att kyrkan är en viktig del i “Sveriges kulturella infrastruktur”, både som arrangör och uppdragsgivare.

–En konsert eller vad det nu må vara är inte bara grädden på moset och något inspirerande. Det är mycket djupare än så. Det här dokumentet är också en signal om att kyrkans kultursyn inte är instrumentell. Det är en farlig väg att gå om man tänker sig att kulturen ska tjäna vissa syften och det finns sådana signaler i vår tid, säger Marie Starck till Kyrkans tidning.

---

Fakta: Svenska kyrkans plattformar

  • Svenska kyrkans fyra plattformar handlar om forskning, musik, ekumenik och interreligiös samverkan samt kultur.
  • Vart femte år ska plattformarna följas upp och revideras.

---

Fler artiklar för dig